Pacijentici uklonili tumor i prvi put rekonstruirali dojku tkivom iz prepone

Pacijentici uklonili tumor i prvi put rekonstruirali dojku tkivom iz prepone

Pacijentici uklonili tumor i prvi put rekonstruirali dojku tkivom iz prepone
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nikad ne možemo biti spremni za lošu vijest. Nekako kad je čovjek mlad, vjeruje da će ga, osobito teške bolesti, zaobići. No, na žalost, ja sam iznimka od pravila. Igrajući se s mojim trogodišnjim sinom u jednom sam trenutku, slučajnim dodirom, shvatila da s mojom lijevom dojkom nešto nije u redu. Otišla sam u kupaonicu i vidjela čvorić kojem tu nije bilo mjesto. Nisam dvojila i već sutradan nazvala sam liječnicu obiteljske medicine, a onda se ‘zakoturao’ cijeli slijed do dijagnoze - rak dojke, opisuje nam 32-godišnja Maja svoje suočavanje sa zloćudnom bolešću.

“Sve se događalo vrlo brzo. Otkrila sam čvorić početkom rujna i onda je slijedila ‘procedura’. Liječnica mi je kazala kako bih prvo trebala na ultrazvuk. Da bih ubrzala stvar, otišla sam privatniku i potvrdilo se da čvorić stvarno postoji. Onda sam otišla na mamografiju i punkciju, ali sve je govorilo da se radi ‘samo o atipičnoj tvorbi’. Tek je biopsija čvorića izrekla konačnu ‘presudu’ - zloćudni rak dojke”, objašnjava Maja.

Novi zahvat

Dodaje kako joj je predloženo da na operaciju ode u Zagreb ne bi li se istodobno s uklanjanjem tumora napravila i rekonstrukcija dojke. Dva dana prije zahvata Maja je primljena na Zavod za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju u KBC-u Zagreb, a s prof. dr. Davorom Mijatovićem dogovorila je da baš ona bude prva pacijentica u Hrvatskoj kojoj će se napraviti tzv. TUG rekonstrukcija dojke od vlastitog tkiva!

Radi se o rekonstrukciji dojke uz pomoć bedrenog režnja, odnosno dijela bedrenog vitkog mišića (gracilis) koji se ‘seli’ na mjesto odstranjenog tkiva dojke. “Riječ je o režnju koji se vrlo lako prilagođava obliku dojke i vrlo je pogodan za rekonstrukciju kod mlađih žena s manjim grudima ili onima srednje veličine”, objašnjava predstojnik Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Davor Mijatović.

Maja je bila idealna pacijentica za ovaj u Hrvatskoj novi zahvat, i već jučer ujutro u osam bila je u operacijskoj dvorani u kojoj su je čekale dvije kirurške ekipe, a sve je završilo desetak sati kasnije. Naime, radi se o vrlo zahtjevnoj operaciji u kojoj je važno da ekipe rade istodobno pa je gužva oko operacijskog stola bila poprilična. Ukupno sedam liječnika uz prof. dr. Mijatovića, kirurzi doc. dr. Krešimir Bulić, dr. Sanda Smuđ Orehovec, dr. Mladen Duduković, dr. Anto Dujmović i dr. Hrvoje Kisić te anesteziologinja dr. Vilena Vrbanović kao i četiri medicinske sestre i dva tehničara brinuli su za Maju tijekom zahvata.

Gotovo sat vremena trajala je priprema, a onda su kirurzi krenuli sa svojim dijelom posla. Jedan je kirurški tim odstranjivao bolesnu dojku, točnije žljezdano tkivo, a ostavili su kožni ‘pokrov’ koji je kasnije poslužio za rekonstrukciju. Potom su na tom dijelu maknuli četvrtu i petu rebrenu hrskavicu, pripremili arteriju koja inače ide uz prsnu kost i ima promjer samo 1,2 milimetra te vene promjera 0,8 milimetra na koje su spojene krvne žile ‘presađenog’ preponskog režnja.

Jedva primjetan rez

Za to vrijeme druga kirurška ekipa uzimala je režanj prepone zajedno s kožom, vitkim mišićem, krvnim žilama i potkožnim masnim tkivom. “Taj je režanj vrlo ‘podatan’ ali je teško preparirati tzv. peteljku za spajanje na dojci koja je duga samo pet centimetara, što može biti ograničavajući faktor za kirurge”, objašnjava prof. dr. Mijatović. Dodaje kako se sve te pripreme obavljaju pod mikroskopom, a kad završe prekida se cirkulacija i režanj oblikuje u konus te seli u dojku kroz okrugli rez oko bradavice. Od dijela kože režnja napravljena je bradavica, a ostatak kože posebnom je tehnikom odstranjen i ostao je samo mišić i masno tkivo. Potom su spojene i krvne žile. Nakon desetak sati za kirurškim stolom liječnici su odahnuli. Operacija je uspješno završila! Maja se polako budila iz anestezije i sad je čeka oporavak.

“Premda je operacija vrlo zahtjevna, svjetski su rezultati odlični. Smrtnost gotovo ne postoji, estetski dio je vrlo dobar što je za mlađe pacijentice također važno jer se, primjerice, rez u preponi ne vidi, a i onaj na dojci oko bradavice s vremenom postaje jedva primjetan”, kaže prof. dr. Mijatović.

Dodao je da je Zavod uvođenjem ove vrste operacije u zdravstvo htio dati doprinos mjesecu borbe protiv raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti