Prepoznajte simptome raka dojke - kvržica je samo jedan od njih!

Prepoznajte simptome raka dojke - kvržica je samo jedan od njih!

Prepoznajte simptome raka dojke - kvržica je samo jedan od njih!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Opće je poznato da je jedan od čestih simptoma raka dojke kvržica u njezinom tkivu. Takve nepravilnosti, poput kvržica i izbočina, su uostalom i razlog zašto je bitno obavljati samopregled dojki. No, što je sa simptomima raka dojke koji nisu kvržice? Ima ih dosta i češći su nego što mislite.

Postoje karcinomi dojke koji ne uključuju tipičnu, opipljivu kvržicu i oni su razlog zašto je toliko važno obratiti pozornost na sve neobične promjene ili simptome koje se mogu pojaviti. Također, obavljanje godišnjeg pregleda dojki kod liječnika je ključno i preporučljivo.

Ovo su neki od znakova koji mogu upućivati na rak dojke, a nisu kvržice.

Udubljena, ljuskava ili upaljena koža s mrljama

Žene poznaju svoje grudi i sve njihove uobičajene karakteristike. Primjerice, većini je žena jedna dojka veća od druge i ako ste svjesni toga, lakše uočavate bilo kakve promjene u njihovoj punoći i izgledu. Iz tog se razloga svako neuobičajeno zadebljanje, crvenilo, osip, udubljenje ili naboranje kože dojke ili bradavice treba provjeriti kod liječnika.

Promjene na bradavicama

Bradavice mogu biti raznih boja, veličina, oblika, tekstura te sa ili bez dlačica. Srećom, sve su ove stvari potpuno normalne i ne predstavljaju problem sve dok spadaju u okvire uobičajenog. Na primjer, ako su vam bradavice oduvijek bile uvučene i sada je jedna od njih šiljasta, to je razlog da razgovarate s liječnikom. Zaključak stručnjaka jest da se sve promjene na bradavicama, uključujući njihovu boju i teksturu, moraju provjeriti kako bi se isključio rak.

Uz to, dlake na bradavicama kod žena nemaju nikakve veze s rakom i potpuno su normalne. Čak jedna od tri žene ih ima.

Curenje tekućine

Postoji li išta alarmantnije od toga da vam grudi počnu proizvoditi tekućinu a nemate dijete koje dojite? Curenje tijekom trudnoće, dok dojite i do godinu dana od prestanka dojenja može biti normalno, no ako primijetite bilo kakav iscjedak u bilo koje drugo vrijeme, trebate otići na pregled.

Nasumični iscjedak, osobito ako je crven ili zelen ili ima neugodan miris, može značiti da imate problem, uključujući rak dojke ili hipofize.

Bolna oteklina

Natečene i bolne grudi su uglavnom posljedica hormonalnih promjena poput PMS-a ili trudnoće, no mogu se povezati i s rakom dojke.

Veličina i položaj tumora su faktori koji mogu biti odgovorni za promjenu veličine ili oblika dojke ili uzrokovati bolno oticanje. Velika većina žena koje prijavljuju bolove u dojkama nema rak, no ako bol i oticanje u dojkama nisu povezani s menstrualnim ciklusom, ne dojite i iznenada se pojavljuju ili nestaju, javite se svom liječniku.

Svrbež i škakljanje

Ono što osjetite unutar grudi može biti jednako važno kao i ono što osjetite dodirom izvana. Neke žene navode da imaju osjećaj gotovo kao da ih nešto škaklja iznutra te da osjećaju "zujanje" ili "bockanje", ili kao da im se ispušta mlijeko, a ne doje.

Ove se neobične senzacije mogu dogoditi i bez ikakvog razloga, no ako su vam na neki način abnormalne i ponavljaju se, razgovarajte s liječnikom.

Jako izražena osjetljivost

Iritira li vam nošenje grudnjaka bradavice? Jesu li vam grudi toliko bolne da i mlaz vode pod tušem stvara neugodnost? Jesu li vam grudi postale toliko osjetljive da vam dodiri partnera više nisu ugodni? Ako su odgovori na ova pitanja potvrdni, znajte da pojačana osjetljivost dojki ili bradavica može biti simptom raka.

Osjetljivost dojki je često povezana s hormonskim promjenama, zbog kojih mnoge žene imaju tu osjetljivost kao dio PMS-a ili kao jedan od najranijih znakova trudnoće. Međutim, neke vrste raka dojke također mogu utjecati na hormone i rezultirati osjetljivošću.

Dakle, ako su vam grudi iznenada postale puno osjetljivije nego inače, a nemate one dane u mjesecu i niste trudni, nazovite liječnika.

Izražene vene

Mogućnost da vidite vene na površini grudi ovisi o puno čimbenika: boji kože, količini potkožnog masnog tkiva, trudnoći, genetici itd. Ipak, trebali biste obratiti pozornost na promjene u njihovom izgledu ili izraženosti jer se može raditi i o ranom simptomu raka dojke.

Općenito gledano se ne morate zabrinjavati zbog vena, ali ako ih nikad prije niste vidjeli na površini dojki, a sada su tu, ili ako su iznenada postale puno veće, tamnije ili istaknutije, vrijeme je da odete na hitan pregled. Naime, vidljive vene mogu ukazivati na prisutnost tumora jer im je potreban veći protok krvi, a time i više vena. Druga je opcija da tumor blokira protok krvi, uzrokujući oticanje vena u blizini, što je također zabrinjavajuće.

Bradavice koje svrbe

Ovo nije zabrinjavajuće ako nosite grudnjak koji je obrubljen čipkom ili šljokicama, ali ako vas bradavice neprestano svrbe, postoji velika mogućnost da je nešto drugo posrijedi i da je vrijeme za hitan pregled.

Mnogo toga može uzrokovati svrbež bradavica, uključujući gljivice ili neku drugu infekciju, alergije i iritacije od odjeće. Uz to, postoji i rijetka vrsta raka dojke koja može uzrokovati pojavu suhog, crvenog osipa koji svrbi na bradavicama ili oko njih, slično onom koji dobijete s ekcemom.

Bez obzira na uzrok, osip koji svrbi jedan je od simptoma koje uvijek treba provjeriti kod liječnika, osobito ako ne nestane nakon tjedan ili dva.

Bol u pazuhu

Jeste li znali da se tkivo grudi proteže dalje od oblog dijela koji stoji u košarici grudnjaka? Grudi se, zapravo, protežu duž prsnog koša i prema gore u pazuhe. To znači da je pojava raka moguća i u tom, dodatnom tkivu te da rak može uzrokovati oticanje limfnih čvorova u području pazuha. Dakle, ako vam pazusi postanu bolni ili natečeni, a niste pretjerali s treningom mišića te regije, ili osjetite kvržicu tijekom brijanja, nazovite svog liječnika.

Neudobnost u području ispod pazuha je uobičajena i većinu vremena nije razlog za brigu, ali uvijek je bolje biti na čistom kada je zdravlje grudi u pitanju.

Prištić koji ne zacjeljuje

Na grudima je također moguće dobiti prištiće, ako niste znali. Nije neuobičajeno dobiti male ranice, prištiće, pa čak i virusne bradavice, na grudima ili bradavicama. Žene koje vježbaju ih najčešće pronalaze na mjestima gdje se pojačano znoje, duž linije sportskog grudnjaka gdje se znoj može zadržati i začepiti vam pore ili između grudi, na primjer.
Većina akni će s vremenom i dobrom higijenom nestati sama od sebe. No ako imate malu ranicu bilo koje vrste koja ne nestaje nakon tjedan ili dva, vrijedi je pregledati. Ranice ili modrice koje ne zacjeljuju mogu biti rani znak raka.

Promjene koje se ne odnose na grudi

Bol u leđima, bol u vratu i neobjašnjivi gubitak tjelesne težine su navedeni kao još neki simptomi zbog kojih su žene potražile liječničku pomoć i na kraju im je dijagnosticiran rak dojke, prema studiji objavljenoj u Cancer Epidemiology.

To je zato što se rak dojke može proširiti i prije nego što se otkrije, uzrokujući simptome u dijelovima tijela koji nemaju nikakve veze s dojkama. Nije moguće identificirati svaki mogući simptom raka dojke, odnosno, taj bi popis bio predugačak da bi imao smisla. Stoga ste, kada je rano otkrivanje raka dojke u pitanju, vi same svoje najbolje oružje. Imajte na umu da svaku primjetnu promjenu na dojkama treba provjeriti liječnik.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije