Pas smanjuje alergije, ali mačke ih povećavaju

Pas smanjuje alergije, ali mačke ih povećavaju

Pas smanjuje alergije, ali mačke ih povećavaju
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako vlasnici pasa kao da imaju neku vrstu „imunoterapije" te da su im smanjene druge alergije za čak četiri puta.

Međutim, dijete koje pati od alergije, a ima mačku u kući, ima dramatično povećanje u osjetljivosti na različite reakcije.

Dok znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinnnatiju nisu sigurni što je uzrokovalo razlike, svakako je uzrokovalo raspravu između vlasnika mačaka i pasa.

Novo istraživanje ispituje odnos između kućnih ljubimaca i ekcema.

Istraživači su otkrili kako je suživot psa i djece koja imaju alergije na psa može smanjiti rizik od razvoja ekcema do dobi od 4 godine; dok mačka u kući, međutim, može povećati rizik kod djece s alergijama na mačke.

Tim na čelu s dr. Tolly Epstein prikupio je podatke od 636 djeteta, koji su bili dio dugoročnog istraživanja učinka okolišnih čestica na razvoj dječjeg dišnog sustava i alergija.

Za djecu uvrštenu u istraživanje se smatra da su pod visokim rizikom za razvoj alergija,zato jer njihovi roditelji imaju alergije.

Istraživači su se usmjerili na nekoliko potencijalnih čimbenika rizika za razvoj ekcema, uključujući i vlasništvo psa i mačke. Djeca su testirana na 17 zasebnih alergija na godišnjoj razini u dobi od jedne do četiri godine, a roditelji su zaključili godišnje testiranje.

Rezultati su pružili zanimljive informacije o kućnim ljubimcima. Istraživači su otkrili kako djeca koja su bila pozitivna na alergije na pse su imala manju vjerojatnost da će razviti ekcem do dobi od četiri godine, ako su imali psa prije navršenih godinu dana djeteta.

Za razliku od vlasnika pasa, kućanstva s mačkama su čini se imala negativan učinak na djecu s alergijama na mačke.

„Djeca koja su živjela s mačkama prije navršenih godinu dana i bili su alergični na mačke na temelju kožnog testa na alergije su imala 13 puta veću vjerojatnost za razvoj ekcema do starosti od četiri godine," objasnila je dr. Epstein.

No međutim, ako djeca nisu alergična na mačke nisu ni imala povećani rizik za razvoj ekcema, ako su naravno imali mačku u kućanstvu.

Dr. Epstein sugerira da roditelji djece koja su pod rizikom za razvoj ekcema, trebaju uzeti u obzir ove rezultate prilikom odabira kućnog ljubimca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti