Pasivno pušenje uzrokuje probleme s pamćenjem?

Pasivno pušenje uzrokuje probleme s pamćenjem?

Pasivno pušenje uzrokuje probleme s pamćenjem?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevna izloženost pasivnom pušenju ima negativan učinak na funkcije mozga, tvrde britanski znanstvenici koji su ustanovili da osobe koje dosta vremena provode kao pasivni pušači imaju problema s pamćenjem.

"Pasivno pušenje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, bez obzira na to što te osobe nisu nikada aktivno pušile", izjavio je dr. Tom Heffeman.

Dr. Heffeman je dodao kako "rezultati ovog istraživanja pokazuju da pasivno pušenje može biti opasno gotovo jednako kao i aktivno, naročito ako je osoba pasivni pušač duže razdoblje."

Znanstvenici su usporedili grupu pušača s dvijema grupama nepušača - onima koji ne puše ni u kakvom smislu te onima koji puše pasivno najmanje 25 sati tjedno u razdoblju od 4.5 godine.

Svi sudionici su rješavali test pamćenja. Osobe koje su bile pasivni pušači su tijekom rješavanja testa pamćenja za čak 20% više informacija zaboravili. Rezultati nepušača su bili najbolji, dok su aktivni pušači pokazali najslabije sposobnosti pamćenja.

Iako je potrebno nastaviti istraživanje, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Addiction, se nadaju da će rezultati potaknuti pušače da prestanu s pušenjem jer škode svome, ali i zdravlju okoline.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti