Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?

Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?

Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su otkrili da nanočestice pčelinjeg otrova sadrže toksične tvari i mogu uništiti stanice HIV - a, a da istovremeno ne uništavaju zdrave stanice u tijelu.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu  Antiviral Therapy, pokazuju da pčelinji otrov sadrži toksin, kojeg su znanstvenici nazvali melitin i može uništiti stanice HIV - a, kao i razne ostale viruse.

Znanstvenici vjeruju da bi daljnja istraživanja bila od velike koristi. Njihov plan je izraditi gel za vaginalnu primjenu koji bi sadržavao čestice pčelinjeg otrova i tako pomogao u prevenciji širenja HIV - a.

Prema voditelju istraživanja dr. Joshui L. Hoodu, većina lijekova koji se koriste u liječenju HIV - a funkcionira na način da onemogućava daljnje množenje virusa. Ovakva metoda nije učinkovita u liječenju same infekcije.

Pčelinji otrov radi na drugačiji način. On napada ključne dijelove virusa. Melitin ulazi u male pore virusa i oslabljuje membranu koja pokriva virus.

"Nastojimo razviti sredstvo koje će barem spriječiti daljnje širenje HIV - a", izjavio je dr. Hood i dodao kako "teoretski, ne postoji način da se virus adaptira na pčeljinji otrov i razvije otpornost. Virus mora imati zaštitni pokrivač, odnosno dvostruku ovojnicu koja ga štiti, a pčeljinji otrov se pokazao najučinkovitijim u oslabljivanju te ovojnice."

Iz razloga što otrov ne napada zdrave stanice, vaginalni gel bi bio idealan za parove u kojima jedna osoba pati od HIV - a, kao i za one koji žele imati djecu.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje. Također razmišljaju o razvijanju sredstva koje će se moći ubrizgati u krv i na taj način osobu u potpunosti izliječiti od HIV - a.

Ovo istraživanje je samo početak. Njegovo usavršavanje i razvijanje lijeka može potrajati još godinama. Znanstvenici svakako planiraju nastaviti istraživanje jer ističu da bi bila šteta nedovoljno istražiti potencijalni lijek za HIV kojeg nam daje priroda.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti