Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?

Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?

Pčelinji otrov u borbi protiv HIV – a?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.04.2013.
  • Broj pregleda: 725
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su otkrili da nanočestice pčelinjeg otrova sadrže toksične tvari i mogu uništiti stanice HIV - a, a da istovremeno ne uništavaju zdrave stanice u tijelu.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu  Antiviral Therapy, pokazuju da pčelinji otrov sadrži toksin, kojeg su znanstvenici nazvali melitin i može uništiti stanice HIV - a, kao i razne ostale viruse.

Znanstvenici vjeruju da bi daljnja istraživanja bila od velike koristi. Njihov plan je izraditi gel za vaginalnu primjenu koji bi sadržavao čestice pčelinjeg otrova i tako pomogao u prevenciji širenja HIV - a.

Prema voditelju istraživanja dr. Joshui L. Hoodu, većina lijekova koji se koriste u liječenju HIV - a funkcionira na način da onemogućava daljnje množenje virusa. Ovakva metoda nije učinkovita u liječenju same infekcije.

Pčelinji otrov radi na drugačiji način. On napada ključne dijelove virusa. Melitin ulazi u male pore virusa i oslabljuje membranu koja pokriva virus.

"Nastojimo razviti sredstvo koje će barem spriječiti daljnje širenje HIV - a", izjavio je dr. Hood i dodao kako "teoretski, ne postoji način da se virus adaptira na pčeljinji otrov i razvije otpornost. Virus mora imati zaštitni pokrivač, odnosno dvostruku ovojnicu koja ga štiti, a pčeljinji otrov se pokazao najučinkovitijim u oslabljivanju te ovojnice."

Iz razloga što otrov ne napada zdrave stanice, vaginalni gel bi bio idealan za parove u kojima jedna osoba pati od HIV - a, kao i za one koji žele imati djecu.

Znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje. Također razmišljaju o razvijanju sredstva koje će se moći ubrizgati u krv i na taj način osobu u potpunosti izliječiti od HIV - a.

Ovo istraživanje je samo početak. Njegovo usavršavanje i razvijanje lijeka može potrajati još godinama. Znanstvenici svakako planiraju nastaviti istraživanje jer ističu da bi bila šteta nedovoljno istražiti potencijalni lijek za HIV kojeg nam daje priroda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti