Česta pitanja o spolno prenosivim bolestima

Česta pitanja o spolno prenosivim bolestima

Česta pitanja o spolno prenosivim bolestima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hoću li uvijek znati da patim od spolno prenosive bolesti?

Ne. Simptomi se kod muškaraca najčešće uopće ne pojavljuju. Kod žena su simptomi nekih bolesti jako blagi. Neke bolesti, primjerice klamidija, su poznate kao tihe ubojice jer veliki postotak žena i muškaraca uopće nema nikakve simptome. Jedini način da budete sigurni da nemate spolno prenosive bolesti je da se testirate.

Koliko često se trebam testirati?

Stručnjaci preporučuju da se testirate jednom godišnje ako imate stalnog spolnog partnera, a češće ako mijenjate spolne partnere. Ako ste imali nezaštićen odnos s osobom sumnjivog zdravlja ili pod utjecajem droga ili alkohola, svakako se testirajte što prije.

Jesu li spolno prenosive bolesti izlječive?

Većina bakterijskih infekcija (kao što su gonoreja, klamidija i sifilis) je izlječiva antibioticima. Bez obzira na to važno je da se ponovno testirate nakon 3 mjeseca kako biste bili sigurni da ste u potpunosti izliječeni.

Što s mojim seksualnim partnerima?

Stručnjaci ističu da je važno i da se vaši partneri testiraju ako ste otkrili da ste zaraženi. Najbolje je da im to sami kažete. Ako se vaš partner neće liječiti, povećava rizik od ponovnog dobivanja spolno prenosive bolesti.

Koliko je HIV zarazan?

Za razliku od uobičajenih virusnih bolesti, poput prehlade, gripe, ospica ili vodenih kozica, HIV se ne prenosi putem dodira, grljenja, kihanja ili kašljanja. HIV se ne prenosi putem zraka, hrane, vode ili insekata.

Kako se HIV prenosi?

HIV se može prenijeti tijekom izravnog kontakta sa sjemenom, vaginalnim iscjetkom ili krvlju zaražene osobe na jedan od sljedećih načina:

  • spolna aktivnost
  • analni, vaginalni ili oralni seks
  • kontakt krvlju
  • dijeljenjem igle ili transfuzijom krvi
  • perinatalno.

Zaražena majka može prenijeti HIV na dijete prije, za vrijeme, nakon rođenja i dojenja. HIV mora ući u tijelo kroz porezotinu u koži ili kroz sluznicu, kao što je vagina, anus, otvor na penisu ili usta.

Tko je pod rizikom?

Svatko tko dođe u dodir sa zaraženim sjemenom, vaginalnim iscjetkom ili krvlju. Svaki nezaštićeni oblik seksa može biti rizičan, uključujući analni i oralni seks.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije