Peršin bi mogao pomoći kod tretmana raka dojke

Peršin bi mogao pomoći kod tretmana raka dojke

Peršin bi mogao pomoći kod tretmana raka dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Peršin sadržava moćan spoj koji može zaustaviti stanice raka dojke od daljnjeg reproduciranja.

Salman Hyder, profesor biomedicinskih znanosti sa Sveučilišta Missouri, izložio je štakore s rakom dojke apigeninu, spoj koji pronalazimo u peršinu i nekim drugim biljnim produktima.

Kod izloženih štakora razvilo se manje tumora te su doživjeli značajnu odgodu formiranja tumora u usporedbi s normalnim štakorima, prenosi Top News.

Apigenin je najviše rasprostranjen u peršinu i celeru, ali ga se može naći u jabuci, naranči, orasima i drugim biljnim produktima.

„Šest do deset milijuna žena u SAD-u prima hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)," ističe Hyder. „Znamo kako određeni sintetički hormoni koji se koriste u HNL-u ubrzavaju razvoj tumora dojke."

„U istraživanju smo izložili štakore jednom od kemikalija koja se najčešće koristi u HNL-u u SAD-u, a to je progestin koji se zove medroksiprogesteron acetat (MPA). A to je opet isti sintetski hormon koji ubrzava razvoj raka dojke."

Kada se tumorske stanice razviju u prsima kao odgovor na MPA, oni potiču stvaranje novih krvnih žila unutar tumora. Krvne žile zatim normalno opskrbljuju tumor hranjivim tvarima kako bi dalje rastao i razmnožavao se.

Hyder je pak utvrdio da apigenin blokira formiranje novih krvnih žila, čime se odgađa, a ponekad i zaustavlja, razvoj tumora.

Međutim, apigenin se ne može učinkovito apsorbirati u krvotok. Pa tako ni znanstvenici nisu sigurni koliko bi ga se moglo ili koliko bi ga se uopće smjelo ubrizgavati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti