Pesimisti žive duže?

Pesimisti žive duže?

Pesimisti žive duže?
  • Objavljeno: Petak, 01.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije osobe koje imaju negativne misli i boje se budućnosti žive duže u odnosu na one koji su pozitivni i nemaju strah od budućnosti, otkrivaju američki znanstvenici.

U istraživanju je sudjelovalo 40000 osoba različitih dobnih skupina koji su ocijenili kvalitetu života i predvidjeli kvalitetu idućih nekoliko godina života. Sudionici su bili podijeljeni u 3 dobne skupine, od 18 do 39, od 40 do 64 i od 65 pa nadalje.

Voditelj istraživanja prof. Frieder R. Lang je izjavio kako "optimizam u predviđanju budućnosti može biti povod rizičnom ponašanju i uzrok smrti."

Čak 43% sudionika u najstarijoj dobnoj skupini ima negativno mišljenje o vlastitoj budućnosti. Njih 25% je budućnost predvidjelo objektivno, a 32% s prekomjernom razinom optimizma.

Starije osobe koje su pesimistično predviđale budućnost su bile realnije i njihova predviđanja su ih potaknula na usvajanje zdravijih životnih navika i veći oprez.

Optimistične osobe u najstarijoj dobnoj skupini su imale za čak 10% veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Optimistične osobe u najmlađoj dobnoj skupini su bile previše optimističe u očekivanju uspjeha nakon školovanja.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu American Psychological Association upućuje na to da misli i stav uistinu mogu utjecati na kvalitetu, ali i duljinu života.

Kao najjednostavniji primjer dobrog pesimizma i lošeg optimizma navode osobu ograničene mogućnosti kretanja koja je uvjerena da će pasti ako krene niz stepenice (pesimizam) i osobu istog stanja koja je uvjerena da će se bez poteškoća spustiti niz stepenice (optimizam). Koja osoba ima veću vjerojatnost od nastanka prijeloma pa čak i prijevremene smrti? U ovom slučaju nije teško zaključiti da je to optimistična osoba.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti