Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe

Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe

Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe
  • Objavljeno: Utorak, 03.01.2017.
  • Broj pregleda: 577
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koje su sklone nepotrebnim raspravama ili sukobima mogu biti izrazito neugodne. Ne možemo se uvijek slagati s drugima, no česte sukobe treba izbjegavati. Zamislite da vas prijatelj zatraži recept za prženu piletinu. Usred vašeg prepričavanja recepta, prekida vas i kaže kako su kukuruzne pahuljice bolje za prženje od krušnih mrvica. U tom trenutku se zapitate zašto uopće traži recept od vas ako misli da zna bolje. Uz to pitanje, može se javiti osjećaj ljutnje i bijesa, što može biti teško zaustaviti, pogotovo ako se takve situacije ponavljaju.

Ipak postoje savjeti kako kontrolirati bezazlene situacije kako ne bi eskalirale u sukobe velikih razmjera, a u nastavku vam donosimo najboljih 5 strategija!

Saznajte kako uspostaviti kontakt i razgovarati!

Otvoreno recite kako se osjećate.

Zatomljivanje osjećaja može samo pogoršati situaciju. Istraživanja pokazuju da ignoriranje osjećaja u konačnici znači eksploziju emocija. Pokušajte porazgovarati, bez vikanja i optuživanja, i primijetit ćete kako se situacija odvija u pozitivnom svjetlu.

Nemojte to shvaćati osobno.

Postoje ljudi koji se jednostavno vole ljutiti i oni koji vole pametovati i zanovijetati. Važno je shvatiti da ne morate biti ni jedna od tih osoba.

Pronađite neutralan način komunikacije.

Ako vam je teško zamisliti da s osobom morate razgovarati uživo, učinite to putem e maila. Također možete predložiti vrijeme razgovora kako bi obje strane imale vremena za pripremu i krenule u raspravu hladne glave.

Ne koristite argumente koje ne želite.

Ako su neki argumenti sporni ili neprimjereni, samo ćete dodatno razljutiti osobu i potaknuti je na agresiju.

Predložite osobi da svoju ljutnju drugačije izrazi.

Ljutnja izaziva bijes i izaziva frustraciju. Preporučite ljutom prijatelju da krene u teretanu ili se počne baviti sportom kako bi se oslobodio stresa i negativnih emocija.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti