Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe

Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe

Pet načina kako izbjeći nepotrebne rasprave i sukobe
  • Objavljeno: Utorak, 03.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje su sklone nepotrebnim raspravama ili sukobima mogu biti izrazito neugodne. Ne možemo se uvijek slagati s drugima, no česte sukobe treba izbjegavati. Zamislite da vas prijatelj zatraži recept za prženu piletinu. Usred vašeg prepričavanja recepta, prekida vas i kaže kako su kukuruzne pahuljice bolje za prženje od krušnih mrvica. U tom trenutku se zapitate zašto uopće traži recept od vas ako misli da zna bolje. Uz to pitanje, može se javiti osjećaj ljutnje i bijesa, što može biti teško zaustaviti, pogotovo ako se takve situacije ponavljaju.

Ipak postoje savjeti kako kontrolirati bezazlene situacije kako ne bi eskalirale u sukobe velikih razmjera, a u nastavku vam donosimo najboljih 5 strategija!

Saznajte kako uspostaviti kontakt i razgovarati!

Otvoreno recite kako se osjećate.

Zatomljivanje osjećaja može samo pogoršati situaciju. Istraživanja pokazuju da ignoriranje osjećaja u konačnici znači eksploziju emocija. Pokušajte porazgovarati, bez vikanja i optuživanja, i primijetit ćete kako se situacija odvija u pozitivnom svjetlu.

Nemojte to shvaćati osobno.

Postoje ljudi koji se jednostavno vole ljutiti i oni koji vole pametovati i zanovijetati. Važno je shvatiti da ne morate biti ni jedna od tih osoba.

Pronađite neutralan način komunikacije.

Ako vam je teško zamisliti da s osobom morate razgovarati uživo, učinite to putem e maila. Također možete predložiti vrijeme razgovora kako bi obje strane imale vremena za pripremu i krenule u raspravu hladne glave.

Ne koristite argumente koje ne želite.

Ako su neki argumenti sporni ili neprimjereni, samo ćete dodatno razljutiti osobu i potaknuti je na agresiju.

Predložite osobi da svoju ljutnju drugačije izrazi.

Ljutnja izaziva bijes i izaziva frustraciju. Preporučite ljutom prijatelju da krene u teretanu ili se počne baviti sportom kako bi se oslobodio stresa i negativnih emocija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti