Nova istraživanja pokazuju da se muškarci ne snalaze u prostoru bolje od žena

Nova istraživanja pokazuju da se muškarci ne snalaze u prostoru bolje od žena

Nova istraživanja pokazuju da se muškarci ne snalaze u prostoru bolje od žena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji iznimno malo spolnih razlika u kognitivnim sposobnostima. U prosjeku, muškarci i žene na sličan način izvode široki spektar sposobnosti.

Do sada se smatralo kako se muškarci bolje snalaze u prostoru. Pretpostavimo, na primjer, da ste u novom gradu i planirate put od jedne zgrade do druge. Ako držite kartu okrenutu prema sjeveru, a ne u smjeru hodanja, morat ćete razmišljati gdje skrenuti na križanju. Mnoga istraživanja pokazuju da će se muškarci u prosjeku bolje snaći od žena.

Postoji kulturološko vjerovanje da su muškarci bolji u prostornim zadacima nego žene. Istraživanja pokazuju da, ako vjerujemo da ćemo lošije obaviti zadatak, će to se doista i dogoditi. Moguće je da žene pokazuju lošije prostorne sposobnosti zbog postojećih stereotipa.

Istražite pravu razliku između žena i muškaraca!

Većina zadataka u kojima se određuje prostorna sposobnost sadrži razne orijentacijske karte ili slučajne objekte. Druga opcija je da usmeno uputiti osobu kojim putem treba ići tako da zamislite kako će ta osoba percipirati put.

Istraživači su u ovom istraživanju proučavali obje mogućnosti. Testirani su muškarci i žene. Jednoj skupini je dodijeljena karta iz ptičje perspektive, a druga skupna je dobila usmene upute koje su im skrenule pozornost na objekte na koje će usput nailaziti.

Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci unaprijed uvjereni da su bolji u prostornom snalaženju od žena i bolje su se snalazili kada nisu znali s kojim objektima će se susresti na putu do cilja. Žene su pokazale socijalnu osviještenost i bolje rezultate su pokazale kada su bile upućene u detalje samog puta. Fokusirale su se više na objekte koje susreću nego na sami put.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti