Najgore piće koje šteti zdravlju i ubrzava starenje

Najgore piće koje šteti zdravlju i ubrzava starenje

Najgore piće koje šteti zdravlju i ubrzava starenje
  • Objavljeno: Utorak, 29.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kategorija: Zanimljivosti

Potraga za bezvremenskim izgledom zajedno s dužim i zdravijim životom glavni je cilj za bezbroj ljudi. Iako kreme i dodaci koji obećavaju zaustavljanje vremena i mogu pomoći da se osjećate mlađe, možda postoji i lakši način da usporite proces starenja. Naime, istraživanja pokazuju da postoji jedno piće koje vas može brže ostariti, a prestanak njegove konzumacije može pomoći u zaustavljanju preranog starenja, piše Eatthis.

Kad je starenje u pitanju, nema goreg pića od gazirani sokova. "Redovito konzumiranje zaslađenih napitaka vas može dovesti u opasnost od raznih bolesti poput pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i još mnogo toga", objašnjava nutricionistica Amy Goodson i navodi da se taj rizik automatski povećava kako starimo.

Prema istraživanju iz 2019. godine koje je objavljeno u časopisu Nutrients, konzumacija zaslađenih napitaka povezana je s dijabetesom tipa 2 i bolestima srca, bez obzira na to jesu li osobe pretile ili ne. Također, jedno manje istraživanje koje je provedeno među učiteljima u Kaliforniji, pokazalo je povezanost između pijenja jednog ili više slatkih gaziranih pića dnevno s kardiovaskularnim bolestima i rizikom od moždanog udara.

Promjene na stanicama

Gazirani sokovi mogu uzrokovati prerano starenje na staničnoj razini. Prema istraživanju objavljenom u American Journal of Public Health, znanstvenici su otkrili da su osobe koje su pile više slatkih gaziranih pića imale kraće telomere, dijelove DNK na kraju kromosoma unutar svojih bijelih krvnih stanica. Skraćeni telomeri u bijelim krvnim stanicama povezani su sa smanjenom dugovječnošću i povećanim rizikom od kroničnih bolesti. Također, količina telomera koja se skraćuje slična je onoj povezanoj s pušenjem cigareta, pokazalo je istraživanje.

Problemi s crijevima

Konzumacija napitaka zaslađenih šećerom, poput slatkih gaziranih pića povezana je s promjenama u crijevnim bakterijama i crijevnoj mikrobioti, upalom i oksidativnim stresom, a sve to je povezano s preranim starenjem, otkriva prikaz objavljen u Current Nutrition Reportsu. Autori navedene studije stoga preporučuju da slatke gazirane sokove zamijenite zdravijim pićima kad god možete.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti