Stiže kontracepcijska pilula za muškarce s manje nuspojava?

Stiže kontracepcijska pilula za muškarce s manje nuspojava?

Stiže kontracepcijska pilula za muškarce s manje nuspojava?
  • Objavljeno: Subota, 09.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Većina do sad stvorenih metoda kontracepcije dizajnirana je za žene, dok su mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće kod muškaraca ograničene na kondom i vazektomiju, što bi se uskoro moglo primijeniti. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Minnesota stvorio je nehormonsku kontracepcijsku pilulu za muškarce, koja se pokazala uspješnom u laboratorijskim ispitivanjima na glodavcima. Prema najavi, ispitivanja na ljudima bi mogla početi do kraja godine.

''Žene imaju mnogo izbora za kontrolu rađanja, od tableta preko flastera do intrauterinih uložaka i dijelom kao rezultat toga snose najveći dio tereta sprječavanja trudnoće. Opcije za kontrolu začeća od strane muškaraca, a time i odgovornosti, uskoro bi se mogle proširiti'', navode znanstvenici u priopćenju za javnost.

Nuspojave kontracepcijskih pilula

Raniji pokušaji razvoja kontracepcijskih pilula za muškarce većinom su djelovali tako što blokiraju testosteron, što može uzrokovati depresiju, debljanje i smanjen libido. Ova bi pilula trebala imati manje nuspojava, budući da je riječ o nehormonskom kontraceptivu. ''Znanstvenici desetljećima pokušavaju razviti učinkovitu mušku oralnu kontracepciju, ali još uvijek nema odobrenih pilula na tržištu", objasnio je dr. Abdullah al Noman, kemičar sa Sveučilišta Minnesota koji je radio na razvoju pilule.

Nova pilula blokira vezivanje proteina na vitamin A, koji je ključan za plodnost kod sisavaca, odnosno spermatogenezu. Ispitivanja na glodavcima pokazala su učinkovitost sprječavanja trudnoće od 99% bez vidljivih nuspojava. Tijekom ispitivanja znanstvenici su četiri tjedna miševima oralno davali pilulu i primijetili značajan pad broja spermija, zbog čega su miševi postali sterilni. Nakon prestanka uzimanja pilule, miševima se kroz 4 do 6 tjedana vratila normalna plodnost. "Kada smo miševima dali čak 100 puta veću dozu, spoj nije pokazao nikakvu toksičnost", ističe Noman.

Istraživači naglašavaju da učinkovitost pilule kod glodavaca ne jamči isti rezultat kod ljudi, zbog čega će pomno pratiti klinička ispitivanja na ljudima koja bi trebala započeti kasnije ove godine. Medicinski stručnjaci se nadaju da će bi ova pilula mogla omogućiti muškarcima preuzimanje kontrole nad vlastitim reproduktivnim zdravljem. Osim pilule, u tijeku su klinička ispitivanja i nad još jednim kontraceptivom za muškarce, koji je u obliku gela i svakodnevno se utrljava na rame.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije