Brže, više, jače...

Brže, više, jače...

Brže, više, jače...
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija dopinga

Sportaš koji se odluči koristiti "dopingirajuća" sredstva izlaže se velikim problemima, na zdravstvenom i moralnom planu.

Kod definicije dopinga treba imati u vidu činjenicu da se pojam dopinga vremenom mijenjao. Prvobitno se pod ovim pojmom smatralo samo umjetno poboljšanje učinka na nekom natjecanju i to posredstvom stimulativnih i narkotičkih sredstava. Tijekom vremena doping je dobio jedno dopunsko i šire značenje, jer se pod ovim nazivom podrazumijeva ne samo uporaba svih supstancija tijekom natjecanja već i njihova uporaba tijekom priprema sportaša s ciljem da se na umjetni način stimulira organizam.

Definicija dopinga Međunarodnog Olimpijskog Komiteta glasi: "Pod dopingom se podrazumijeva korištenje, uzimanje i davanje ljudskom organizmu stranih supstancija ili većih količina supstancija koje organizam normalno sadrži, s ciljem da se na umjetni način stimuliraju, odnosno uvećaju natjecateljske sposobnosti sportaša, što je u suprotnosti sa sportskom etikom kao i fizičkim i mentalnim integritetom sportaša."

Vitashop

Najnovije

Najčitanije