Potpomognuta oplodnja i mane

Potpomognuta oplodnja i mane

Potpomognuta oplodnja i mane
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ali izlgedi za takve probleme su niski, što je opisano u studiji koju su proveli Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Centers for Diseases Control and Prevention, CDC), objavljeno je na HealthDayu.

U usporedbi s prirodno začetom novorođenčadi, bebe koje su začete potpomognutom oplodnjom imaju dva do četiri puta veće izglede da će se roditi s određenim vrstama srčanih grešaka, rascjep usne ili defekte gastrointestinalnog sustava.

To su zaključci studije CDC-a naziva Assisted Reproductive Technology and Major Structural Birth Defects, United States koji su objavljeni ovaj tjedan u časopisu "Human Reproduction".

Tehnologija potpomognute oplodnje, koja uključuje in-vitro oplodnju, odnosi se na sve zahvate koji uključuju kirurško uklanjanje jajašaca iz ženine maternice, kombiniranje sa spermom u laboratoriju, i vraćanje u ženino tijelo ili doniranje drugoj ženi.

"Danas je više od jedan posto novorođenčadi začeto potpomognutom oplodnjom, i taj broj može dalje samo rasti. I dok je rizik nizak, i dalje je važno za roditelje koji razmatraju uporabu potpomognute oplodnje da razmisle o svim potencijalnim rizicima i dobrobitima te tehnologije", izjavila je Jennita Reefhuis, epidemiologinja na CDC National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities u izdanju vijesti agencije. Istraživači su usporedili podatke od 281-og poroda nakon potpomognute oplodnje i 14 095 prirodno začetih poroda. Među trudnoćama koje su rezultirale porodom jednog djeteta, začeće tehnologijom potpomognute oplodnje bilo je povezano s dvostruko višim rizikom od pojave nekih vrsta prirođenih srčanih grešaka, više od duplo povišenim rizikom od pojave rascjepa usne s ili bez rascjepa nepca, i s više od četiri puta povišenim rizikom od pojave određenih vrsta defekata gastrointestinalnog sustava.

Ali istraživači su istaknuli da je apsolutni rizik pojave prirođenih mana ostao nizak. Na primjer, rascjep usne s ili bez rascjepa nepca pojavljuje se kod jednog od 950 poroda što znači da bi povišenje rizika povezano s metodama potpomognute oplodnje rezultiralo u pojavi od oko jednog djeteta na 425 beba koje imaju taj defekt.

Tehnologija potpomognutog začeća nije znatno povisila rizik od prirođenih mana višeplodne trudnoće. No ipak, imale su neizravan utjecaj zbog toga što povisuju učestalost blizanačkih trudnoća, što je čimbenik rizika mnogim vrstama prirođenih mana. Istraživači su predložili potrebu daljnjih studija za određivanje rizika povezanih s metodama potpomognute oplodnje i prirođenih defekata u višeplodnim trudnoćama.

Metode potpomognute oplodnje koriste se u Sjedinjenim Američkim Državama od 1981. godine i broj novorođenčadi rođene tim metodama udvostručio se od 1996. do 2004. godine. U Hrvatskoj se svake godine obavi između 2000 i 25000 postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti