Predsjednik Josipović posjetio štand udruge dijabetičara Zaprešić

Predsjednik Josipović posjetio štand udruge dijabetičara Zaprešić

Predsjednik Josipović posjetio štand udruge dijabetičara Zaprešić
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom posjeta 14. Sajmu gospodarstva u Zaprešiću koji je trajao od od 12. od 14. listopada 2012. godine, posjetio je štand Udruge dijabetičara Zaprešić gdje ga je predsjednica Udruga Sandra Bršec-Rolih upoznala sa radom udruge.

Udruga dijabetičara Zaprešić okuplja ljude koji boluju od dijabetesa i one koji žele prevencijom spriječiti nastanak dijabetesa, educira ih o tome kako jednostavnije živjeti s dijabetesom, kako si olakšati svakodnevne dileme vezane uz prehranu, spremanje obroka, kako se nositi sa zdravstvenim komplikacijama nastalim zbog dijabetesa, kako ostvariti svoja prava kod državnih institucija i kako na vrijeme prepoznati simptome šećerne bolesti - opisala je Sandra Bršec Rolih.

Dodala je kako je udruga je tijekom sajma provodila besplatno mjerenje šećera i savjetovala građane o proizvodima primjerenima dijabetičarima kao što su kolačići i štrudle bez šećera te čokolada zaslađena stevijom.

Na štandu udruge mogli su se naći i ručno izrađeni proizvodi svojih članova kao što su unikatni nakit, ukrasi za dom, jastučići za igle i slični suveniri.

Osim sudjelovanja na sajmu, Udruga je do kraja studenog pripremila brojne aktivnosti. Između ostalog, predavanja ''Prevencija dijabetesa'' i ''Samokontrola'', te posjete oboljelima.

Broj osoba oboljelih od šećerne bolesti kao i onih sa „rubnim" vrijednostima šećera raste iz dana u dan, a najgore je što mnogi toga nisu ni svjesni - upozorila je Sandra Bršec, predsjednica udruge.

Upravo iz tih razloga i nastala je i Udruga dijabetičara grada Zaprešića, sadašnja predsjednica Udruge Sandra Bršec Rolih i tajnica Udruge Dragica Lovrić pokrenule su inicijativu da okupe ljude koji boluju od dijabetesa, da ih educiraju o tome kako jednostavnije živjeti sa dijabetesom, kako si olakšati svakodnevne dileme vezane uz prehranu, spremanje obroka, kako se nositi sa zdravstvenim komplikacijama nastalim zbog dijabetesa, kako ostvariti svoja prava kod državnih institucija (doznake za trakice, aparate za mjerenje šećera, i sl.) i kako na vrijeme prepoznati simptome šećerne bolesti.Izvor fotografije: Ured Predsjednika, Tomislav Bušljeta

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti