Predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji

Predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji

Predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danas je na konferenciji za medije predstavljena nagrada „International Medis Awards“ za iznimna postignuća u medicini i farmaciji. Ovaj međunarodni natječaj održat će se ove godine peti put u osam europskih zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Hrvatska je prošle godina bila pri samome vrhu natječaja s četrdeset prijavljenih znanstveno-istraživačkih radova te je u protekle četiri godine imala osam pobjednika. Natječaj je otvoren do 15. rujna ove godine, stoga Medis poziva sve liječnike i farmaceute da se prijave i postanu dio pozitivne priče o ulaganju u znanost.

U natječaju „International Medis Awards“ prošle godine sudjelovale su i vrhunske hrvatske liječnice prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb kao finalistica natječaja i dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek kao pobjednica natječaja.

dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek

Doktorica Labor u svojemu se znanstvenom radu bavila činjenicom kako, usprkos napretku medicine, još uvijek ne postoji metoda za rano otkrivanje KOPB-a (kronična opstruktivna plućna bolest), trećega vodećeg uzroka smrtnosti u svijetu. KOPB se najčešće razvija kod dugogodišnjih pušača pod rizikom. Istraživanje je otkrilo kako pomoću temperature izdahnutoga zraka, neinvazivnom metodom, možemo predvidjeti osjetljivost dišnih puteva na duhanski dim u pušača pod rizikom, a samim time i predvidjeti razvoj KOPB-a. Ovo saznanje omogućuje struci da “zdrave pušače” liječi u ranoj fazi i spriječi razvitak i napredovanje bolesti.

„Osvajanje nagrade 'Medis International Awards' za mene je bila potvrda da smo na pravome putu i da naizgled mali znanstveni rezultati mogu proizvesti velike promjene u kliničkome radu koji će biti od velike koristi pacijentima i zajednici u cjelini. Kao kliničaru i znanstveniku na početku karijere, ovo je veliki poticaj, ali i obaveza za nastavak istraživanja“, istaknula je dr. sc. Marina Labor, dr. med., specijalistica pulmologije iz KBC-a Osijek.

Profesorica Ivanišević svojim je originalnim istraživanjem, koje je provela na 60 trudnica, došla prvi put do zaključka da novorođenčad majki koje imaju šećernu bolest tipa 1 ima ujedno i veće koncentracije ukupnih masnih kiselina u usporedbi s kontrolom novorođenčadi zdravih majki. Ova neravnoteža može biti pokazatelj njihovoga povećana rizika za razvoj pretilosti kasnije u životu.

„Klinička se istraživanja vrlo rijetko potiču i nagrađuju, a važna su za razvoj struke. Jedan je od poticaja za uključivanje u 'International Medis Awards' i financijska nagrada koja nam omogućava da provodimo i dalje ona istraživanja koja su izvan redovitih projekata. Ako ove godine osvojimo nagradu, svakako ćemo ju uložiti u daljnja istraživanja, točnije u bio banku za dijabetes u trudnoći koja se nalazi u KBC-u Zagreb. Biobanka beskonačno ubrzava provođenje budućih istraživanja jer u njoj možemo pohraniti uzorke koje poslije godinama koristimo za različita dodatna istraživanja pomoću kojih dolazimo do novih važnih saznanja“, naglasila je prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb.

prof. dr. sc. Marina Ivanišević, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz KBC-a Zagreb

Projekt „International Medis Awards“ pokrenula je tvrtka Medis s ciljem isticanja pozitivnih primjera liječnika i farmaceuta koji se, uz redovitu kliničku praksu, bave i znanstveno-istraživačkim radom te doprinose unapređenju liječenja i dijagnostike, a samim time i dobrobiti pacijenata.

„Nakon 25 godina uspješnoga rada na području medicine i farmacije, otkrili smo da su mnoge izvrsne istraživačke priče pisali upravo liječnici i farmaceuti. Njihova istraživanja i uspjesi, koji su često cijenjeni u inozemstvu, u našemu društvu ostaju nezapaženi. Stoga smo im željeli pružiti priznanje koje zaslužuju i nagraditi ih za njihov predani rad kao važan utjecaj na razvoj dijagnostike i liječenja, a istovremeno ih potaknuti na daljnja istraživanja", istaknula je dr.sc. Martina Perharič, mag.pharm., generalna direktorica tvrtke Medis.

dr.sc. Martina Perharič, mag.pharm., generalna direktorica tvrtke Medis

Nezavisni žiri natječaja „International Medis Awards“ čine stručnjaci iz sedam zemalja koji s velikom predanošću ocjenjuju sve pristigle radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine (s anesteziologijom), neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (s alergologijom) i reumatologije.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovog međunarodnog žirija, pogotovo jer su svi članovi svjetski priznati stručnjaci. Mi kao članovi žirija, ali ujedno i liječnici koji se bavimo kliničkom praksom itekako znamo da dodatna istraživanja oduzimaju puno vremena pa često trpi i privatan život. No, sve je to u svrhu dobrobiti pacijenata. Što se tiče samog ocjenjivanja pristiglih radova, mi smo vrlo objektivni i držimo se sustava bodovanja te recenzija međunarodnih časopisa u kojima su radovi objavljeni. Što je časopis cjenjeniji i rad ima veću šansu za pobjedu.“, izjavio je prof.dr.sc. Nenada Karanovića, prim.dr. med.,specijalista anesteziologije i reanimatologije iz KBC-a Split, člana žirija natječaja „International Medis Awards“.

Veliki broj prijava liječnika i farmaceuta iz Hrvatske na „International Medis Awards“ potvrđuje još jednom da struka itekako ulaže u vlastita znanja i znanstveni napredak.

„Hrvatska se može pohvaliti vrhunskim liječnicima u različitim područjima medicine. Možemo biti ponosni što su baš naši liječnici priznati u cijelome svijetu. Mi u Medisu vjerujemo kako i ova nagrada doprinosi razvoju struke, poboljšanju uvjeta, ali i stvaranju pozitivne atmosfere za ostanak naših stručnjaka u zemlji“, zaključio je Vladko Borić, MBA, direktor Medisa u Hrvatskoj.

Medis u 2018. godini poziva na sudjelovanje sve doktore i farmaceute s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije (sa alergologijom) ili reumatologije. Na natječaju se može sudjelovati sa znanstveno-istraživačkim radovima koji su predstavljeni člankom objavljenim u afirmiranim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja (Impact Factor) iznad 1,5. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 15. rujna 2018. godine na www.medis-awards.com.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti