Prehrana majke i dijete

Prehrana majke i dijete

Prehrana majke i dijete
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje upućuje na to da na zdravlje bebe koja se razvija može utjecati količina masnoće koju je njegova majka konzumirala, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Od nedavno je sve veći broj djece koja su opisana kao debela u Sjedinjenim Američkim Državama, i djece kojima je dijagnosticirana bolest povezana s debljinom, kao što su dijabetes tipa 2 i nealkoholna steatoza jetara („masna jetra“). Prethodne su studije uputile na težinu majke debeleg djeteta koju je imala tijekom trudnoće.

Istraživači s Oregon Health and Science University, Beaverton, i University of Colorado School of Medicine, Aurora nedavno su pronašli da je potomstvno i mršavih i debelih primata koji su kronično konzumirali prehranu s visokim udjelom masnoća imalo povišen rizik od razvoja nealkoholne steatoze jetara. Ako su te iste majke, koje su jele prehranu s visokim udjelom masnoća, prešle na prehranu s niskim udjelom masnoća tijekom sljedeće trudnoće, njihovo je potomstvo imalo manje znakova nealkoholone steatoze jetara.

Ti su rezultati naveli vodeće autore studije na zaključak da je fetus u razvoju visoko osjetljiv na majčinu konzumaciju viška masnoće, bez obzira na to je li majka debela ili ne. Rezultati su objavljeni 19. siječnja u on line izdanju časopisa „The Journal of Clinical Investigation“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti