Prijelomi lica i nasilje

Prijelomi lica i nasilje

Prijelomi lica i nasilje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...koje se razlikuju od ostalih ozljeda lica. Taj bi podatak mogao pomoći liječnicima da indentificiraju i razlikuju žene koje su žrtve obiteljskog zlostavljanja i potaknu ih i ohrabre da potraže pomoć, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Procjenjuje se da je 25 do 33% žena u Sjedinjenim Američkim Državama patilo od nasilja intimnog partnera – zlostavljali su ih suprug ili druga bliska osoba. Većina žrtava traži medicinsku pomoć za njhove ozljede – između 84% i 94% - ali nisu svi spremni priznati zlostavljanje ili tražiti pomoć. Ali liječnici su otkrili da ozljede lica uzrokovane obiteljskim nasiljem izgledaju drugačije nego one drugih uzroka.

Žrtve koje su pretrpjele napad su imale više postotke prijeloma donje čeljusti (mandibule), prijeloma zigomatičnog kompleksa (komplicirani prijelomi kostiju jagodice), prijelome orbite (pukotine ili lomovi u kostima oko oka) i intrakranijske ozljede, u usporedbi s ostalim ozljedama lica pacijenata.

«Specifično, više od očekivanih prijeloma zigomatičkog kompleksa, orbitalnih prijeloma i intrakranijskih ozljeda pronađeno je kod žrtava nad kojim aje partner počinio nasilje», napisali su autori. «Za žrtve koje napale nepoznate ili neindentificirane osobe je vjerovatnije da će imati prijelome donje čeljusti nego druge žrtve napada.»

Studija je objavljena u časopisu «Archives of Facial Plastic Surgery».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti