Sportske ozljede su opasne

Sportske ozljede su opasne

Sportske ozljede su opasne
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju objavljenom u neurološkom časopisu „Brain“ uspoređivalo se 19 zdravih bivših sportaša koji su prije više od 30 godina bili ozlijeđeni, s 21 zdravim bivšim sportašem koji nikada nisu bili ozlijeđeni.

Istraživači su otkrili da oni sportaši koji su bili samo jedanput ili dvaput ozlijeđeni u ranoj odrasloj dobi pokazuju smanjene u pozornosti i pamćenju i usporenje nekih pokreta, u usporedbi sa sportašima koji nisu bili ozlijeđeni.

Autor istraživanja Louis de Beaumont rekao je: „Ovo istraživanje pokazuje da učinak sportskih ozljeda u ranoj odrasloj dobi traje i 30 godina nakon trenutka ozljeđivanja, i da može uzrokovati promjene u kognitivnim i motoričkim funkcijama kako sportaši stare.“

„Na osnovi toga otkrića, sportaše bi trebalo bolje obavijestiti o kumulativnom i trajnom učinku sportskih ozljeda na mentalne i fizičke procese tako da budu svjesni rizika koji postoji ako se nastave baviti sportom kojim se bave,“ dodao je.

Otkriće je osobito važno za ljude koji se bave kontaktnim sportovima poput boksa, američkog nogometa, lakrosa i ragbija.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti