Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka

Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka

Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako jagode mogu biti odličan način da se ljudi zaštite od rizika razvoja raka jednjaka.

Istraživači iz Ohio State University Comprehensive Cancer Center i istraživači iz Kine, zajednički su proveli ovo istraživanje.

„Iz ovog istraživanja smo zaključili kako je šest mjeseci tretmana jagodama, sigurno i jednostavno za konzumiranje. Osim toga, naši prethodni podaci ukazuju da su jagode smanjile histološki stupanj predkancerogenih lezija te da su smanjile događaje koji se događaju na molekularnoj razini, a povezani su s rakom," objašnjava Tong Chen, vodeći autor i profesor na Ohio State-u.

Ranija istraživanja provođena od strane Chena i suradnika otkrila su kako smrznute i osušene jagode značajno inhibiraju razvoj tumora u jednjaku štakora.

Na temelju tih rezultata, znanstvenici su krenuli u fazu kliničkog ispitivanja u Kini kako bi istražili učinke smrznuto-osušenih jagoda kod pacijenata s predkancerogenim lezijama jednjaka.

„Otkrili smo kako dnevna konzumacija jagoda potiskuje razne biomarkere koji su uključeni u karcinogenezu jednjaka, uključujući i staničnu proliferaciju, upalu i gensku transkripciju," dodaje Chen, a prenosi Top News.

Svaki od 36 sudionika istraživanja je dnevno kroz šest mjeseci konzumirao 60 grama smrznuto-osušenih jagoda. Istraživači su uzeli uzorke biopsije prije i nakon konzumacije jagoda.

Rezultati su pokazali kako je 29 od 36 sudionika iskusilo pad u histološkom stupnju predkancerogenih lezija tijekom istraživanja.

„Naše istraživanje je važno jer pokazuje kako jagode mogu usporiti napredovanje predkancerogenih lezija u jednjaku. Jagode mogu biti alternativa, ili mogu raditi zajedno s drugim kemopreventivnim lijekovima, za prevenciju raka jednjaka. No, morat ćemo ovu alternativu testirati i u nasumičnim, placebo kontroliranim ispitivanjima u budućnosti ," zaključio je Chen.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti