Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka

Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka

Jagode mogu pomoći u prevenciji raka jednjaka
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.04.2011.
  • Broj pregleda: 1.773
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili kako jagode mogu biti odličan način da se ljudi zaštite od rizika razvoja raka jednjaka.

Istraživači iz Ohio State University Comprehensive Cancer Center i istraživači iz Kine, zajednički su proveli ovo istraživanje.

„Iz ovog istraživanja smo zaključili kako je šest mjeseci tretmana jagodama, sigurno i jednostavno za konzumiranje. Osim toga, naši prethodni podaci ukazuju da su jagode smanjile histološki stupanj predkancerogenih lezija te da su smanjile događaje koji se događaju na molekularnoj razini, a povezani su s rakom," objašnjava Tong Chen, vodeći autor i profesor na Ohio State-u.

Ranija istraživanja provođena od strane Chena i suradnika otkrila su kako smrznute i osušene jagode značajno inhibiraju razvoj tumora u jednjaku štakora.

Na temelju tih rezultata, znanstvenici su krenuli u fazu kliničkog ispitivanja u Kini kako bi istražili učinke smrznuto-osušenih jagoda kod pacijenata s predkancerogenim lezijama jednjaka.

„Otkrili smo kako dnevna konzumacija jagoda potiskuje razne biomarkere koji su uključeni u karcinogenezu jednjaka, uključujući i staničnu proliferaciju, upalu i gensku transkripciju," dodaje Chen, a prenosi Top News.

Svaki od 36 sudionika istraživanja je dnevno kroz šest mjeseci konzumirao 60 grama smrznuto-osušenih jagoda. Istraživači su uzeli uzorke biopsije prije i nakon konzumacije jagoda.

Rezultati su pokazali kako je 29 od 36 sudionika iskusilo pad u histološkom stupnju predkancerogenih lezija tijekom istraživanja.

„Naše istraživanje je važno jer pokazuje kako jagode mogu usporiti napredovanje predkancerogenih lezija u jednjaku. Jagode mogu biti alternativa, ili mogu raditi zajedno s drugim kemopreventivnim lijekovima, za prevenciju raka jednjaka. No, morat ćemo ovu alternativu testirati i u nasumičnim, placebo kontroliranim ispitivanjima u budućnosti ," zaključio je Chen.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti