Prevencija astme

Prevencija astme

Prevencija astme
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izbjegavanje određenih namirnica i grinja tijekom najranijeg djetinjstva moglo bi pomoći.

U Engleskoj se 1990. - ih provodilo istraživanje kojim se pratilo 120 djece. Ta djeca su imala veći rizik od razvijanja alergijskih bolesti jer su imala dvoje ili više članova obitelji sa nekim alergijskim poremećajem.

Djeca su podijeljena u dvije grupe, grupu prevencije i grupu kontrole. Djeca i majke u prevencijskoj grupi su pratili dijetu u kojoj nije bilo mliječnih proizvoda, soje i orašastih plodova. Pratili su njihovu poslušnost tako da su povremeno testirali majčino mlijeko.

Djeca su dobila i madrace i pokrivače od vinila kako bi se smanjila količina grinja. Majke i djeca iz kontrolne grupe nisu napravile ove promjene u svojoj dijeti i navikama.

Istraživači su zaključili da postoji konzistentna redukcija  alergijskih reakcija kod djece u prevencijskoj grupi. U dobi od 18 godina astma se manje javljala u prevencijskoj grupi u odnosu na kontrolnu grupu. 

Iako je istraživanje malo ono sugerira da je moguće spriječiti početak astme kod osobe sa visokim rizikom, uvođenjem striktnog režima u prvim godinama života. Prednosti ovog režima mogu trajati godinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti