Prijatelji mogu povećati prag tolerancije na bol!

Prijatelji mogu povećati prag tolerancije na bol!

Prijatelji mogu povećati prag tolerancije na bol!
  • Objavljeno: Srijeda, 04.05.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, otkriva da osobe s velikim krugom prijatelja imaju veću toleranciju na bol.

U istraživanju su znanstvenici analizirali imaju li osobe s velikim krugom prijatelja veću razinu endorfina u mozgu. Endorfini su kemijski spojevi koji stvaraju osjećaj zadovoljstva i ublažavaju osjećaj boli, a neka istraživanja su pokazala da su učinkovitiji od morfija.

U istraživanju je sudjelovala 101 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovom društvenom životu i osobnosti općenito. Znanstvenici su svim sudionicima mjerili prag tolerancije na bol tako da su trebali zauzeti položaj sjedenja oslanjajući se na zid.

Rezultati su pokazali da sudionici s velikim krugom prijatelja imaju veću razinu endorfina u mozgu i bolju toleranciju na bol. Znanstvenici su ustanovili da razina fizičke kondicije nema nikakav utjecaj na prag boli.

Zapravo, sudionici s najboljom fizičkom kondicijom su imali i najuži krug prijatelja. Znanstvenici objašnjavaju da je to iz razloga što zbog redovitog vježbanja imaju manje vremena za socijalizaciju. Iako, ističu znanstvenici, tjelovježba također povećava razinu endorfina u mozgu, zbog čega je odličan izbor za osobe koje nemaju velik krug prijatelja.

Osim bolje tolerancije na bol, sudionici s velikim krugom prijatelja također imaju manju razinu hormona stresa u tijelu i rjeđe mijenjaju raspoloženja.

Saznajte koji prijatelji su potrebni svakoj ženi!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti