Kava popravlja raspoloženje

Kava popravlja raspoloženje

Kava popravlja raspoloženje
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nedavnim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of Internal Medicine se pokazalo da su žene sklonije depresiji, stoga su znanstvenici ovo istraživanje posvetili samo ženama.

Naime, istraživanje je proučavalo isključivo žene i njihove promjene u raspoloženju. Pokazalo se idealnim piti 4 šalice kave dnevno. Međutim, previše kave nije zdravo, stoga su zaključili da bi 2 šalice bile sasvim dovoljne da se depresija kloni ženskog uma.

"Otkrili smo da žene, koje unose barem 2 šalice kave dnevno imaju za čak 20% manji rizik razvoja depresije", izjavio je Md. DrPh. Alberto Ascherio, profesor medicine na Harvardu.

Pozitivan učinak nije pronađen u kavi bez kofeina, stoga je kofein očito ključan u borbi protiv depresije.

Saznajte kako kava smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!

Proučavali su 50 000 žena godinu dana. Što su više kave pile, manja je vjerojatnost bila da će se razviti depresija. Naime, one koje su pile samo jednu šalicu kave dnevno ili samo nekoliko kava tjedno, imale su za 15% veći rizik od razvitka depresije i često su imale suicidalne misli.

Kofein aktivira neurotransmitere koji pospješuju dobro raspoloženje - dopamin i serotonin.

Znanstvenici još nisu otkrili je li utjecaj kave kratkoročan ili ima i dugotrajne posljedice, a njihov idući korak je upravo to - otkriti ima li kava dugoročan utjecaj na dobro raspoloženje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti