Prije vježbanja je dobro popiti kavu

Prije vježbanja je dobro popiti kavu

Prije vježbanja je dobro popiti kavu
  • Objavljeno: Subota, 12.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, konzumacija kave ili nekog drugog izvora kofeina, sat vremena prije vježbanja, vam može pomoći da potrošite čak 15% kalorija više tijekom vježbanja.

Kofein je prirodni stimulans koji ubrzava rad dišnog sustava, rad metabolizma i povećava razinu adrenalina u tijelu. Neki od najboljih izvora kofeina, izuzev kave, su zeleni čaj i kakao.

Provjerite što jesti prije i poslije tjelovježbe!

Iako su prethodna istraživanja već ustanovila da kava prije vježbanja može povećati učinkovitost vježbanja, ovo je prvo istraživanje koje je došlo do rezultata da kava može potaknuti još brže sagorijevanje kalorija čak iduća 3 sata nakon vježbanja.

Znanstvenici iz Španjolske su proveli istraživanje, u kojemu je sudjelovalo 12 muškaraca koji su svakodnevno vježbali 30 minuta do 1 sat. Znanstvenici su ih podijelili u skupine. Jedna skupina je uzimala placebo, a druga kofein.

Znanstvenici su potom mjerili brzinu otkucaja srca, krvni tlak i brzinu rada dišnog sustava tijekom i nakon vježbanja.

Rezultati mjerenja su pokazali da je najbolja doza kofeina, koju možete uzeti prije vježbanja, 4.5 miligram po kilogramu tjelesne težine, to je otprilike jedna šalica kave, srednje veličine.

Provjerite kako nas tjelovježba čini pametnijima, sretnijima i opuštenijima!

Također, znanstvenici su otkrili da je kava pospješila sagorijevanje kalorija za čak 15%. Sudionici, koji su prije vježbanja uzeli kofein, su trošili više kalorija i u stanju mirovanja u iduća 3 sata nakon vježbanja.

Stoga, ako ste primijetili da vježbanje ne daje željene rezultate tako brzo, znanstvenici predlažu da probate s ispijanjem kave, zelenog čaja ili kakaa oko sat vremena prije vježbanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti