Skraćuje li pretilost životni vijek?

Skraćuje li pretilost životni vijek?

Skraćuje li pretilost životni vijek?
  • Objavljeno: Petak, 11.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici su analizirali rezultate od 20 prethodnih istraživanja i proučavali su učinak tjelesne težine na zdravlje.

"Otkrili smo da je rizik od nastanka prijevremene smrti kod osoba, koje pate od pretilosti, čak 2.5 puta veći", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Cari Kitahara.

Provjerite kako pretilost može skratiti životni vijek za čak 8 godina!

Znanstvenici su otkrili da pretile osobe, u odnosu na osobe zdrave tjelesne težine, mogu svoj životni vijek skratiti za 6.5 do 13.7 godina. To je gotovo jednako kao da pušite, ističu znanstvenici.

Teška pretilost je još ozbiljnija jer je povezana s nastankom raznih bolesti, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes i demenciju.

U nekim zemljama je pretilost definirana kao bolest, a nažalost sve je veći broj ljudi diljem svijeta koji pate od pretilosti, prenosi WebMD.

Za potrebe istraživanja, koje je trajalo 30 godina, znanstvenici su proučavali zdravlje čak 10000 teško pretilih osoba koje nikada nisu pušile niti patile od kroničnih bolesti. Njihovo zdravlje su usporedili sa zdravljem 304000 osoba, normalne tjelesne težine.

Oolong čajem spriječite pretilost i dijabetes!

Teško pretile osobe su imale povećan rizik od nastanka prijevremen smrti, a najčešći uzročnik smrti su bile srčane bolesti, potom različite vrste raka, bolesti bubrega i jetre.

Prethodna istraživanja su također pokazala da pretilost štetno djeluje na cjelokupno zdravlje. Osim što smanjuje kvalitetu života, ovo istraživanje je pokazalo da može skratiti i životni vijek, stoga je krajnje vrijeme da počnete pretilost shvaćati ozbiljno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti