Jogurt kao važan dio uravnotežene prehrane

Jogurt kao važan dio uravnotežene prehrane

Jogurt kao važan dio uravnotežene prehrane
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje svakodnevno uživaju u jogurtu pokazuju znatno bolje prehrambene navike, a znanstvenici su ustanovili da u tijelo unose veći broj ključnih nutrijenata.

U istraživanju američkih znanstvenika je sudjelovalo 6500 osoba u dobi od 19 do 89 godina. Svi sudionici su ispunili anketu koja je sadržavala pitanja o prehrambenim navikama. U istraživanju se pokazalo da 53.8% sudionika pije jogurt.

Oni su imali 48% manji rizik od nastanka preniske razine kalcija, 38% manji rizik od nastanka preniske razine magnezija te čak 55% manji rizik od nastanka preniske razine vitamina B12.

Jogurt je odličan izvor važnih nutrijenata, uključujući kalcij, magnezij, kalij i razne vitamine. Mnoge osobe ne piju jogurt redovito, a to bi svakako trebale promijeniti, ističu znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Research.

"Otkrili smo da osobe koje redovito konzumiraju jogurt imaju manji rizik od nastanka preniske razine raznih ključnih nutrijenata", izjavio je voditelj istraživanja prof. Paul Jacques.

Također ističu da se mali broj ljudi drži preporučenog dnevnog unosa mliječnih proizvoda. Preporučeni dnevni unos čini jedna šalica od 250ml sira, i mlijeka ili jogurta. Mlijeko može biti, primjerice, sojino, što je odličan izbor za vegetarijance i vegane.

Jogurt je izvor probiotika, odnosno dobrih bakterija koje blagotvorno djeluju na organizam. Probiotici pomažu pri održavanju crijevne flore, a istraživanja su pokazala da jogurt može zaštiti od nastanka dijabetesa tipa 2, gripe i alergija.

Jogurt također smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, što je odlično za ljude s kardiovaskularnim poremećajima. Sve u svemu, uz toliko dobrih stvari koje se vežu uz jogurt, bilo bi besmisleno ne unijeti ga u svakodnevnu prehranu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti