Problemi rađanja kod starijih žena – Nova otkrića

Problemi rađanja kod starijih žena – Nova otkrića

Problemi rađanja kod starijih žena – Nova otkrića
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su napravili veliki korak prema boljem razumijevanju zašto starije žene imaju veću vjerojatnost za proizvodnju abnormalnih jajašaca, tako povećavajući rizik od neplodnosti, pobačaja i urođenih mana kao što je Downov sindrom.

Opće je prihvaćeno da su bebe rođene od majki u svojim kasnim tridesetima i četrdesetima suočene s povećanim rizikom od invaliditeta zbog jajašaca koji sadrže pogrešan broj kromosoma, no u biti osnovni uzrok nije bio poznat.

Istraživači na Sveučilištu u Newcastleu utvrdili su da se protein nazvan kohezin, a on pomaže u dijeljenju stanica, dramatično smanjuje kako žene stare. Bez dovoljno proteina, jajašca se podjele na neravnomjeran način, nanoseći tako lošu diobu stanica koja onda vodi ka abnormalnom broju kromosoma.

Tijekom reprodukcije, kromosomi u stanici se formiraju u parove prije nego što se podijele na jednake dijelove. Kohezin drži kromosome zajedno tako da ih „zatoči" u prsten, što je bitno za njih kako bi se ravnomjerno razdvojili tijekom stanične diobe.

U istraživanju koje je vodila dr. Mary Herbert, istraživači su koristili jajašca mladih i starih miševa, kako bi pokazali kako se razine kohezina postupno smanjuju kako ženke stare.

To je rezultiralo oslabljenom kohezijom između kromosoma te neuspjehom kod jednake podjele u vrijeme kada se trebao prepoloviti broj kromosoma u jajašcima starijih ženki.

Moguće je da se jajašca koja su defektna na ovaj način jednostavno ne razviju, što rezultira neplodnošću, pobačajem ili urođenim manama.

Dr. Herbert je rekla kako će se daljnja istraživanja provesti kako bi se vidjelo zašto se kohezin gubi s godinama.

„Ako ovo uspijemo shvatiti, bit ćemo u boljoj poziciji kako bi saznali da li postoji bilo kakva mogućnost kako bi se smanjio gubitak kohezina," dodaje dr. Herbert.

„Bez sumnje, najbolji način da žene izbjegnu ovaj problem je da ranije rađaju djecu."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti