Soja može ublažiti probleme sa spavanjem kod starijih žena

Soja može ublažiti probleme sa spavanjem kod starijih žena

Soja može ublažiti probleme sa spavanjem kod starijih žena
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Spojevi poput estrogena pronađeni u soji mogu pomoći ženama u postmenopauzi kako bi se bolje naspavale.

Ovi spojevi, izoflavoni, testirani su na više simptoma menopauze, kao i za liječenje zdravstvenih problema koji postaju češći nakon menopauze, kao što su visoki kolesterol, visoka koncentracija šećera u krvi te povećan broj masnih stanica. Ali do sada, rezultati su bili razočaravajući.

Nesanica je vrlo česta kod starijih žena,objašnjava nam dr. Helena Hachul i kolege sa Sveučilišta u Sao Paolu. Istraživanja o tome da li hormonska terapija pomaže kod problema sa spavanjem dosad je davala dvojbene rezultate, dodaju istraživači.

Kako bi istražili da li izoflavoni mogu biti od koristi, Hachul i njezin tim nasumično su dodijelili 38 žena u postmenopauzi s nesanicom, 80 miligrama izoflavona ili placebo na četiri mjeseca. Sve sudionice podvrgnute su polisomnografiji, ona uključuje spavanje u laboratoriju i mjerenje vitalnih znakova, faze spavanja, a moguće je i pratiti pokrete; a sve to se smatra zlatnim standardom za mjerenje kvalitete spavanja.

Kod skupine na izoflavonima, prosječna učinkovitost spavanja (znači postotak vremena koje su sudionice provele u krevetu i zapravo spavale) je bila 78 posto na početku istraživanja te 84 posto na kraja, dok je kod placebo grupe, prosječna učinkovitost spavanja povećana s 78 posto na 81 posto.

Među ženama na izoflavonima, 90 posto ih je prijavilo „umjerene ili intenzivne" nesanice na početku istraživanja, a samo 37 posto ih je prijavilo nakon četiri mjeseca, a u placebo grupi, postoci su 95 posto pali na 63 posto.

Između jedne ili dvije trećine žena u postmenopauzi ima nesanicu, Hachul i njezine kolege ističu, no uzroci tih problema sa spavanjem variraju. Na primjer, tijekom noćnih pregleda na početku istraživanja, kod četvrtine žena je ustanovljeno da hrču, nekoliko ih je imalo pet ili više apneja za vrijeme jednog sata, a par njih ima više od pet puta na sat višestruke pokrete nogu.

Ne znajući izvor postmenopauzalnih nesanica, znanstvenici ne mogu utvrditi zašto soja razrješava probleme kod mnogih žena koje su konzumirale izoflavone.

Osim toga, budući da je istraživanje malo, autori upozoravaju: „kako ne dozvoljavaju pretpostavku da će soja djelovati s istom učinkovitosti kod svake žene." Ipak, oni zaključuju, s obzirom da nesanica muči toliko žena tijekom menopauze, „liječenje fitoestrogenom se treba razmotriti kao mogućnost za poboljšanje kvalitete života pacijenata."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti