Proljetne alergije ili prehlada? Kako prepoznati razliku?

Proljetne alergije ili prehlada? Kako prepoznati razliku?

Proljetne alergije ili prehlada? Kako prepoznati razliku?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Proljeće i jesen su najgora godišnja doba za alergičare jer je razina alergena u zraku vrlo visoka. Istraživanja su pokazala da su alergije vodeći uzročnik kroničnog sinusitisa, odnosno upale sluznice koja okružuje sinuse.

Znanstvenici su ustanovili da čak 50% alergičara ne traži pomoć od strane stručnjaka, a najčešći razlog je taj što nisu sigurni je li u pitanju alergija ili prehlada. Iako su simptomi alergija i prehlada vrlo slični, postoje osnovne razlike koje će vam pomoći da razlučite o kojem stanju je riječ.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura se nikada ne javlja kao simptom alergija. Prehlade su te koje uzrokuju blago povećanje tjelesne temperature.

Kašalj

Kašalj se rijetko javlja kod alergija, osim ako osoba pati od astme. Kašalj se vrlo češće javlja kao simptom prehlade.

Kihanje

Učestalo ponavljano kihanje je najčešće simptom alergija. Ako uz kihanje ne osjećate druge simptome, onda je vrlo vjerojatno u pitanju alergija, a ne prehlada.

Saznajte gdje se sve krije pelud!

Začepljen nos

Začepljenost nosa može biti simptom alergija i prehlade. Razliku možete prepoznati promatrajući sluz. Ako je ona bistra i vodenasta, onda su u pitanju alergije. Ako je sluz gusta i mutna, onda je riječ o prehladi.

Bolovi u grlu

Bolovi u grlu mogu biti simptom alergija i prehlade. Kod alergija će bolovi više podsjećati na svrab, a kod prehlade će bol biti nešto oštrija i intenzivnija.

Natečene žlijezde

Natečene limfne žlijezde na području vrata ili ispod brade su u pravilu simptom prehlade. Alergije rijetko kada uzrokuju natečenost limfnih žlijezdi.

Saznajte kako se pripremiti za proljetne alergije!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti