Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?

Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?

Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?
  • Objavljeno: Petak, 01.04.2016.
  • Broj pregleda: 197
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako svako proljeće vodite borbu s proljetnim alergijama, onda definitivno želite smanjiti izlaganje alergenima. Pelud i druge vrste alergena se kriju unutar vašeg doma, i to na mjestima na koja možda nikada ne biste ni pomislili.

Odjeća

Iako ga vi ne vidite, pelud se nalazi i na vašoj odjeći. Ako ste jako osjetljivi na pelud, simptome alergija ćete osjećati čak i kada dođete doma. Nakon boravka u prirodi se presvucite i nemojte odjeću odlagati u sobi, već ju odmah stavite u veš za pranje.

Obuća

Iako pelud koji se nalazi na obući vjerojatno nećete udahnuti, u svoj dom ćete unijeti i čestice prašine i prljavštine koje mogu pronaći svoj put u tepisima. Kako biste spriječili unos alergena u dom, izujte se ispred vrata i obuću ne unosite u prostorije u kojima boravite.

Saznajte koji su najčešći proljetni alergeni!

Zastori

Koliko često temeljito čistite prozore? Posteljinu vjerojatno mijenjate redovito, ali koliko često perete i mijenjate zastore? Dovoljno je malo otvoriti prozor da bi čestice peluda pronašle svoj put na zastore i tu se zadržale. Što se više peludi zadrži na zastorima, to će simptomi alergija biti izraženiji.

Kućni ljubimci

Alergija na dlake ljubimaca je vrlo česta, ali nemojte odmah pretpostavljati da su u pitanju dlake. Vrlo je velika vjerojatnost da se na vašem ljubimcu zadržao pelud koji izaziva alergijske reakcije. Nakon svake šetnje ljubimca dobro prebrišite i držite ga izvan spavaće sobe.

Tepisi

Čak i ako redovito usisavate, vjerojatnost da ste uspjeli ukloniti sve alergene je jako mala. Tepisi su idealni za nakupljanje peludi, prašine i prljavštine. Općenito će svaki dom s tepisima uvijek imati više alergena od doma bez tepiha, zbog čega stručnjaci savjetuju da uklonite sve tepihe ako imate problema s alergijama.

Saznajte kako možete alergije ublažiti pomoću kurkume!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti