Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?

Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?

Vrijeme je proljetnih alergija – gdje se sve krije pelud?
  • Objavljeno: Petak, 01.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako svako proljeće vodite borbu s proljetnim alergijama, onda definitivno želite smanjiti izlaganje alergenima. Pelud i druge vrste alergena se kriju unutar vašeg doma, i to na mjestima na koja možda nikada ne biste ni pomislili.

Odjeća

Iako ga vi ne vidite, pelud se nalazi i na vašoj odjeći. Ako ste jako osjetljivi na pelud, simptome alergija ćete osjećati čak i kada dođete doma. Nakon boravka u prirodi se presvucite i nemojte odjeću odlagati u sobi, već ju odmah stavite u veš za pranje.

Obuća

Iako pelud koji se nalazi na obući vjerojatno nećete udahnuti, u svoj dom ćete unijeti i čestice prašine i prljavštine koje mogu pronaći svoj put u tepisima. Kako biste spriječili unos alergena u dom, izujte se ispred vrata i obuću ne unosite u prostorije u kojima boravite.

Saznajte koji su najčešći proljetni alergeni!

Zastori

Koliko često temeljito čistite prozore? Posteljinu vjerojatno mijenjate redovito, ali koliko često perete i mijenjate zastore? Dovoljno je malo otvoriti prozor da bi čestice peluda pronašle svoj put na zastore i tu se zadržale. Što se više peludi zadrži na zastorima, to će simptomi alergija biti izraženiji.

Kućni ljubimci

Alergija na dlake ljubimaca je vrlo česta, ali nemojte odmah pretpostavljati da su u pitanju dlake. Vrlo je velika vjerojatnost da se na vašem ljubimcu zadržao pelud koji izaziva alergijske reakcije. Nakon svake šetnje ljubimca dobro prebrišite i držite ga izvan spavaće sobe.

Tepisi

Čak i ako redovito usisavate, vjerojatnost da ste uspjeli ukloniti sve alergene je jako mala. Tepisi su idealni za nakupljanje peludi, prašine i prljavštine. Općenito će svaki dom s tepisima uvijek imati više alergena od doma bez tepiha, zbog čega stručnjaci savjetuju da uklonite sve tepihe ako imate problema s alergijama.

Saznajte kako možete alergije ublažiti pomoću kurkume!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti