Teži oblik pušenja povezan s povećanjem rizika od raka dojke

Teži oblik pušenja povezan s povećanjem rizika od raka dojke

Teži oblik pušenja povezan s povećanjem rizika od raka dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Teške konzumentice cigareta koje su u plodnoj dobi, osobito žene koje još nisu bile trudne, mogu iskusiti skroman rast u riziku od razvoja raka dojke.

Istraživači s Harvard Medical School u Bostonu otkrili su kako je rak dojke među ženama koje još nisu ušle u menopauzu povezan s većim konzumiranjem cigareta kroz duže vremensko razdoblje, uključujući i dobivanje ove navike u mlađoj dobi.

Koristeći se podatcima prikupljenim iz raznih velikih istraživanja koji su pokrenuti još u 1976. godini, znanstvenici su pregledali medicinsku dokumentaciju od 111.140 žena koje preko 30 godina aktivno puše i 36.017 žena koje su 24 godine izložene pasivnom pušenju.

Kod oko 8.700 tih žena se razvio rak dojke, rak koji najčešće utječe na žene diljem svijeta. Žene koje još nisu ušle u menopauzu, a teški su pušači, imale su 6 posto veću učestalost maligniteta, navodi autorica istraživanja Karin Michels.

Međutim, izloženost pasivnom pušenju u djetinjstvu ili odrasloj dobi nije podizala rizik od raka dojke, iako autori napominju kako je takvu izloženost teško procijeniti. Umjereno pušenje također nije povećalo rizik od razvoja raka dojke.

„Mislim da smo potvrdili činjenicu kako pušenje nije jako važan rizik za razvoj raka dojke," zaključuje Michels.

„Očito, pušenje je vrlo važan kancerogen, a isto tako je rak u različitim oblicima pogođen pušenjem. No, rak dojke je vjerojatno manje pod utjecajem."

One žene koje su pod najvećim rizikom od razvoja raka dojke, počele su pušiti prije navršenih 18. godina, puše 25 ili više cigareta dnevno te puše već više od 35 godina, objašnjavaju istraživači, a prenosi USNews.

Michels dodaje kako je velika veličina istraživanja omogućila lakše pojašnjavanje proturječnih rezultata iz prethodnih istraživanja.

Estrogen pomaže u rastu stanica raka, a znanstvenici vjeruju kako pušenje ima anti-estrogene učinke kod žena, tako smanjujući iznos ili aktivnost hormona. U skladu s tim uvjerenjem je i nalaz istraživanja kako pušenje poslije menopauze, kada se razina hormona dramatično smanji, može biti povezano s neznatno smanjenim rizikom od razvoja raka dojke.

„Postmenopauzalne žene posebno imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti," napominje Michels.

„Ako dodamo još i pušenje na sve to, mislim da je to jako loše. A i ovo vam definitivno nije prijedlog da počnete pušiti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti