Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2008.
  • Broj pregleda: 2.326
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pacijenti s novodijagnosticiranim lupusom pokazuju oštećenja u više procesa mišljenja ili "kognitivnim? sposobnostima u usporedbi sa zdravim pojedincima, prema rezultatima objavljenim u časopisu "Journal of Rheumatology".

Lupus, stručnog naziva sistemski lupus eritematozus ili SLE, je kronična "autoimuna" bolest u kojoj imuni sustav može pomiješati zdrava i strana tkiva i ponekad napada oba. Poremećaj disproporcionalno pogađa žene. Ponekad se uočava s pojavom karakterističnog leptirastog osipa po licu.

To stanje može široko varirati u težini, očitovati se kao kožni osip i artritis ili uzrokovati oštećenja bubrega, srca, pluća i mozga u različitim stupnjevima. Lijeka nema.

Dr. Michelle Petri, s Johns Hopkins University, Baltimore i kolege usporedili su kognitivne sposobnosti 111 pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran SLE sa 79 normalnih kontrolih pojedinaca, a koristili su kompjutorizirani test koji procjenjuje brzinu i učinkovitost razmišljanja. SLE pacijenti imali su znatno niže rezultate od sudionika za usporedbu u više kognitivnih zadataka.

Daljnja analiza pokazala je da se to pogoršava, to jest mnogi su se rezultati pogoršali. Pacijenti s depresijom također su pokazali veća oštećenja nego oni bez depresije.

Nijedan lijek ili laboratorijski nalaz kod SLE-a nije bio povezan s kognitivnim sposobnostima, opisano je u izvještaju. Rezultati upućuju na to da i prije nego veliki simptomi postanu pristuni, SLE pacijenti mogu imati poremećaj mišljenja, zaključili su Petri i kolege., objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Najčitanije zanimljivosti