Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus

Promjene mišljenja i lupus
  • Objavljeno: Petak, 29.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijenti s novodijagnosticiranim lupusom pokazuju oštećenja u više procesa mišljenja ili kognitivnim sposobnostima u usporedbi sa zdravim pojedincima, navode stručnjaci prema rezultatima objavljenim u časopisu Journal of Rheumatology, navodi Reuters Health.

Lupus, stručnog naziva sistemski lupus eritematozus ili SLE, je kronična autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav može pomiješati zdrava i strana tkiva pa ponekad napada oba. Poremećaj disproporcionalno pogađa žene, a ponekad se uočava s pojavom karakterističnog leptirastog osipa po licu.

To stanje može široko varirati u težini, očitovati se kao kožni osip i artritis ili uzrokovati oštećenja nekih organam, poput bubrega, srca, pluća i mozga u različitim stupnjevima. Na žalost, provjerenog lijeka još uvijek nema.

Dr. Michelle Petri sa Sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimore je sa svojim kolegama uspoređivala kognitivne sposobnosti 111 pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran SLE sa 79 normalnih kontrolih pojedinaca, a koristili su kompjutorizirani test koji procjenjuje brzinu i učinkovitost razmišljanja. SLE pacijenti imali su znatno niže rezultate od sudionika u više kognitivnih zadataka.

Daljnja analiza pokazala je da se to stanje pogoršava, odnosno mnogima su se rezultati s vremenom još više pogoršali. Pacijenti s depresijom su također testirani i rezultati su pokazali veća oštećenja nego kod onih osoba koje se ne bore s depresijom.

Nijedan lijek ili laboratorijski nalaz kod SLE-a nije bio povezan s kognitivnim sposobnostima, opisano je u izvještaju. Rezultati upućuju na to da, i prije nego veliki simptomi postanu prisutni, SLE pacijenti mogu imati poremećaj mišljenja, zaključili su Petri i kolege.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti