Lanene sjemenke potiču mršavljenje, smanjuju tlak i ublažavaju depresiju!

Lanene sjemenke potiču mršavljenje, smanjuju tlak i ublažavaju depresiju!

Lanene sjemenke potiču mršavljenje, smanjuju tlak i ublažavaju depresiju!
  • Objavljeno: Petak, 08.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lanene sjemenke pripadaju listi najzdravijih namirnica na svijetu, a postoje dokazi koji upućuju da smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Ovo je uistinu čudesno za naizgled obične sjemenke.

Lanene sjemenke se koriste već tisućljećima, a vjeruje se da su se prvo počele koristiti na području Mediterana. Jako dugo su se koristile za različite svrhe, a kao prehrambeni proizvod se koriste tek nešto više od nekoliko desetljeća.

Provjerite zašto volimo lanene sjemenke!

Smatraju se super hranom jer imaju odlična nutritivna svojstva. Ukusne su i lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer se slažu s gotovo svim namirnicama.

Potiču mršavljenje

Jedno istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, otkriva da lanene sjemenke pomažu u prevenciji pretilosti i regulaciji tjelesne težine. Jako su dobar izvor vlakana i zdravih masti koje reguliraju apetit i potiču stvaranje osjećaja sitosti.

Reguliraju krvni tlak

Jako velik broj ljudi boluje od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Visoki krvni tlak povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da lanene sjemenke i ulje od lanenih sjemenki reguliraju krvni tlak i smanjuju potrebu za uzimanjem lijekova.

Ublažavaju simptome depresije

Depresija je jako teška bolest koju ne razumije nitko osim osoba koje od nje boluju. Znanstvenici iz Japana su otkrili da lanene sjemenke mogu pomoći u regulaciji neurotransmitera unutar mozga, što puno znači osobama koje boluju od depresije. Istraživanja su pokazala da u većini slučajeva imaju manjak omega masnih kiselina u tijelu, što je dodatan razlog zašto trebaju konzumirati lanene sjemenke. Odličan su izvor omega masnih kiselina.

Isprobajte detoksikaciju lanenim sjemenkama!

Odličan su izvor nutritivnih spojeva

Lanene sjemenke su izvor omega 3 masnih kiselina koje su odlične za zdravlje srca i mozga. Izvor su lignana koji imaju moćno antioksidacijsko i antikancerogeno svojstvo. Lanene sjemenke su jako dobar izvor topivih i netopivih vlakana koja potiču rad probavnog sustava i smanjuju rizik od nastanka probavnih bolesti. Jako su dobar izvor mangana i vitamina B. Također sadrže proteine, zbog čega se preporučuju osobama koje prate veganski i vegetarijanski plan prehrane.

Reguliraju razinu kolesterola

Visoka razina kolesterola povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Znanstvenici su otkrili da lanene sjemenke mogu pomoći u smanjenju razine lošeg (LDL) kolesterola i povećanju razine dobrog (HDL) kolesterola.

Štite zdravlje kose i kože

Lanene sjemenke su jako dobar izvor zdravih masti i vitamina B kompleksa koji smanjuju suhoću kose i kože. Znanstvenici su ustanovili da lanene sjemenke mogu ublažiti akne, simptome ekcema i rosacee, a pomažu i ublažiti suhoću oka.

Pripremite zdravi napitak od mrkve i lanenih sjemenki!

Jako su dobar izvor antioksidanata

Lanene sjemenke su jako dobar izvor polifenola koji smanjuju rizik od prijevremenog starenja kože i štite stanice od oštećenja. Mogu pomoći i u regulaciji razine hormona i povećanju dobrih bakterija unutar probavnog sustava.

Imaju moćno antibakterijsko i antivirusno svojstvo

Povećanjem unosa lanenih sjemenki možete ojačati imunitet i smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Znanstvenici su ustanovili da lanene sjemenke mogu ublažiti simptome gripe i prehlade, i ubrzati oporavak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije