Promjene mozga kod anoreksičara

Promjene mozga kod anoreksičara

Promjene mozga kod anoreksičara
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Mlade žene koje su imale anoreksiju tijekom tinejdžerskih godina imaju trajne promjene na strukturama mozga i deficit u kognitivnim sposobnostima, ako se nisu potpuno oporavile od te bolesti, prema mišljenju kanadskih istraživača.

Dr. Debra A. Katzman s University of Toronto, Ontario i njezini suradnici promatrali su 65 mladih žena, dobi u prosjeku 21, koje su bile liječene zbog anoreksije nervoze kao adolescentice. Ta je skupina uspoređena s kontrolnom skupinom od 42 zdrave mlade žene koje su imale isto godina.

Za bivše pacijentice s anreksijom, prosječan razmak od početka liječenja do praćenja bio je 6,5 godina. Svi sudionici prošli su klinički pregled, MRI (magnetna rezonancija) skeniranje mozga i kognitivnu evaluaciju.

U usporedbi s kontrolama, žene koje su imale anoreksiju i koje su zadržale nisku tjelesnu masu imale su veće lateralne komore mozga, šupnjine koje se nalaze duboko u mozgu, i zbog toga manji volumen mozga, objavili su istraživači u časopisu Pediatrics.

Sudionice čiji je menstrualni ciklus bio odsutan ili iregularan, što je česta posljedica anoreksije, pokazale su značajniji deficit u širokom spektru ispitivanja mentalnih mogućnosti, pronašli su dr. Katzman i njezini kolege.

Oni su te rezultate uzeli kao dobar znak oštećenja mozga uzrokovan anoreksijom kao nešto što ne mora biti trajno. Kao što su rekli, Volumetrijska analiza moždanih struktura podupire reverzibilnost srukurnih promjena mozga nakon oporavka tjelesne mase.

Slično tome, kako je kognitivna funkcija bila povezana s menstrualnim statusom, oni su pretpostavili da se mentalne funkcije oporave s ponovnim redovitim ciklusom.

No ipak, skupina dr. Katzman izjavila je da je potrebno još mnogo istraživanja na anoreksiji koja ima početak u adolescenciji. Klinička istraživanja koja se odnose na ulogu estrogena u sudjelovanju u kognitivnim funkcijama kod anoreksije nervoze također zahtijevaju dodatna istraživanja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti