Oštećenja mozga i migrena

Oštećenja mozga i migrena

Oštećenja mozga i migrena
  • Objavljeno: Utorak, 02.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pacijenti s migrenom koji imaju česte napadaje ili dugu povijest migrene imaju povišen rizik od progresivnog oštećenja mozga, prema nalazima magnetne rezonancije (MRI), objavili su nizozemski istraživači u najnovijem izdanju časopisa Headache.

Prethodna istraživanja slikovnih prikaza mozga pokazala su da pacijenti s migrenom imaju veće izglede za pojavu tihih oštećenja mozga, to jest promjena koje nemaju simptoma ni kliničkih znakova, objasnili su autori. Ali dijelovi mozga koji su zhvaćeni nisu još određeni, samo su istraženi hiperintenziteti bijele tvari.

Dr. Nicole Scmitz i kolege s Leiden University Medical Center tražili su predilekcijska mjesta mogućih oštećenja mozga i različite aspekte glavobolja u 28 pacijentica s migrenom. Dobiveni rezultati uspoređeni su s 28 sličnih žena bez migrene u kontrolnoj skupini.

Različita područja mozga činila su se češće promijenjena u žena s migrenom u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini. Širok raspon dijelova mozga koji imaju različite funkcije bili su promijenjeni, od dijelova koji kontroliraju više kognitivne funkcije do onih koje kontroliraju osnovne funkcije kao disanje i krvni tlak. Spomenuto je uključivalo frontalni režanj, parijetalni režanj, moždano deblo i mali mozak, prema izvješću autora.

Pacijenti koji su imali više od tri migrenska napadaja na mjesec pokazali su znatno više abnormalnosti od onih koji su imali manje od tri napadaja migrene na mjesec.

Čak štoviše, istraživači su istaknuli da su pojedinci s više od 15 godina migrenskih napada imali znatno gore promjene od onih koji su imali migrenske napadaje manje od 15 godina.

Da bi potpuno razumjeni uzroke i posljedice oštećenja mozga u pacijenata s migrenom bit će potrebno više slikovnih prikaza mozga za kvantifikaciju moždanih abnormalnosti tijekom vremena i u raznim uvjetima, kao prije, nakon i za vrijeme migrenskog napadaja, istaknuli su autori za kraj.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti