Provjerite zašto muška „menopauza“ počinje puno ranije nego kod žena!

Provjerite zašto muška „menopauza“ počinje puno ranije nego kod žena!

Provjerite zašto muška „menopauza“ počinje puno ranije nego kod žena!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

I muškarci prolaze kroz svojevrsnu menopauzu, baš kao i žene. To stanje naziva se andropauza.

Prema procjenama, andropauzu doživljava nešto više od 30% muškaraca između 45. i 55. godine, no zanimljiv je podatak da se prvi simptomi mogu javiti već u ranim tridesetima, najčešće oko 35. godine, objašnjava doc. dr. sc. Zoran Peršec iz KB-a Dubrava.

To stanje obično je nešto slabijeg intenziteta i ne nastaje tako naglo kao kod žena zbog gubitka menstrualnog ciklusa. Karakterizira ga smanjenje muškog spolnog hormona testosterona, ali i ostalih muških spolnih hormona. Kod muškaraca se taj proces može provući kroz nekoliko desetljeća, a može biti izazvan nekim čimbenicima, kao što su stres, pušenje, lijekovi, opioidi, konzumacija alkohola, bolesti, operacije, što onda može dodatno ubrzati taj cijeli proces.

Promjene koje se događaju prvenstveno nastupaju na polju spolne želje i spolne moći.

Najznačajniji simptom „muškog klimakterija“, zbog kojeg se u konačnici i jave urologu, nesposobnost je za adekvatan spolni život slabljenje libida, slabija erekcija i erektilna disfunkcija, a to je ono što muškarcima prvo zasmeta. Iako, promjena u njihovu tijelu je mnogo dublja.

Nastupaju i emocionalne promjene, zbog promjene seksualiteta i hormonalnog statusa, poput depresivnih stanja, ali i promjene metabolizma i lokomotornog sustava, dolazi do gubitka mišićne snage i pada gustoće kostiju. Mijenja se i oblik tijela. Masno tkivo se taloži u području trbuha, smanjuje se mišićna masa na rukama i nogama, posebno ako se zbog zamora i bezvoljnosti, također simptoma andropauze, tijelo ne kreće, ne bavi sportom i ne održava se kondicija. Mogu nastupiti i psihičke promjene, problemi s nesanicom te stalni umor, kaže dr. Peršec. Dodaje da su mogući i veliki skokovi u raspoloženju od visoke energičnosti do gubitka interesa i pažnje za svakodnevne aktivnosti te teškog opuštanja.

U procjeni pati li muškarac od ovog fenomena koriste se i određeni testovi. Radi se dijagnostika, mjerenje razine testosterona iz krvi. Liječenje se potom preporučuje onim pacijentima kod kojih je dokazana smanjena razina muškog hormona.

Osnovni postupak kako bi se otkrilo ovo stanje je ispunjavanje upitnika za andropauzu, s nizom pitanja javljaju li se pojedini simptomi. Otkrije li se da je muškarac u andropauzi, osnovni je cilj liječenja održavanje visoke razine testosterona u krvi. U liječenju se, osim depo preparata (koji se daju jednom u tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje – iz njega se polako otpušta preparat koji osigurava normalnu razinu testosterona u krvi), koriste i potkožni implantati, naljepci i gelovi za kožu koji održavaju zadovoljavajući hormonalni status, kaže mr. sc. Ivan Savić. Gelovi sadrže testosteron i zgodniji su za primjenu, ali je njihova nezgodna strana što se moraju aplicirati svakodnevno na kožu. Nakon toga se ne smije izlagati suncu, problem je i ako žene dođu u kontakt s njim. Zato su ipak najprikladniji pripravci depo preparati testosterona, zaključuju stručnjaci.

Stres–previše kortizola

Stres je danas veliki okidač mnogih vrsta seksualnih poteškoća, i kod muškaraca i kod žena.

U stresu se luči puno hormona stresa, kortizola, koji radi vazokonstrikciju krvnih žila i na taj način dolazi do slabije ishrane tkiva koje u tom slučaju brže stari i oštećuje se. Moguće je da je razina testosterona zadovoljavajuća za njegovu dob, ali iz testa sline može se razaznati koliko je visoka razina hormona stresa kortizola koji poništava učinke testosterona u tijelu, objašnjava dr. Peršec.

Ateroskleroza

Ateroskleroza, s druge strane, kao bolest krvnih žila koja ne zahvaća samo srce nego i sve krvne žile, djeluje i na kavernozno tijelo penisa (odnosno njegov spužvasti dio), čime se smanjuje spolna moć, što je najčešće prvi znak ateroskleroze, objašnjava dr. Peršec.

Preporučuje se da muškarci, uz testosteronsku terapiju, uzimaju i vitamin D3, omega-3 masne kiseline, selen, cink, vitamine grupe B ili hranu bogata ovim sastojcima, iako su svi ti suplementi manje učinkoviti od terapije testosteronom. Preporuka je živjeti zdravije, jesti voće i povrće u više obroka te se baviti bilo kojim oblikom tjelesne aktivnost, bez cigareta i alkohola.

Subspecijalisti za andropauzu se trude u dijagnozi

Kod žena menopauza nastaje u jednome momentu, dok je kod muškaraca druga priča. Simptomi se javljaju postupno i zahvaćaju sve dijelove muškog organizma, objašnjava dr. Peršec. Prve promjene ne moraju biti toliko izražene. Tad pacijenti, ako inzistiraju na tegobama, završavaju u drugim specijalističkim ordinacijama. Nasreću, hrvatski urolozi su prepoznali važnost andropauze pa čak imamo i zasebnu subspecijalizaciju u okviru struke koja omogućuje da se posebni subspecijalisti posvete ovom problemu te ga dijagnosticiraju i liječe što bolje.

Nezadovoljavajuć seksualni život vodi do doktora

Sve druge promjene, od smanjenja mišićne mase, redistribucije masnog tkiva, smanjenja gustoće kostiju, ne dovode toliko često muškarce u urološku ordinaciju koliko nezadovoljavajući seksualni život i nemogućnost njegova minimalnog održavanja. Tad postaju zabrinuti za svoje zdravlje, kaže dr. Peršec.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti