Gubitak kose

Gubitak kose

Gubitak kose
  • Objavljeno: Petak, 29.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gubitak kose, također se zove alopecija, i stanjivanje kose može biti uzrokovano brojnim čimbenicima. Normalno je izgubiti između 50 do 100 vlasi dnevno. To je dio normalnog ciklusa rasta i gubitka kose. Ali više od toga može značiti da ste u ozbiljnim problemima. Gubitak kose je vrlo univerzalan problem koji utječe na muškarce i žene diljem svijeta. Muškarci su općenito više skloni ranijem gubitku kose nego žene.

Kao dio normalnog ciklusa rasta kose, u bilo kojem trenutku, oko 90 posto kose je u fazi rasta koja može trajati i pet-šest godina. Oko 10 posto kose je u fazi odmaranja. Nakon 3 do 4 mjeseca, kosa koja je u fazi odmaranja otpadne i nova kosa počinje rasti iz zamjenjuje izgubljenu kosu. Kosa raste oko jedan centimetar mjesečno, ali ova stopa rasta se usporava s godinama.

Gubitak kose može doći kao iznenađenje, ali uvijek postoji razlog za svaki tip gubitka kose. U nastavku slijedi sažetak nekih od mnogih uzroka gubitka kose.

Genetika

Androgenetička alopecija, također poznat kao muška ćelavost ili trajna ćelavost, je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca (uzrok više od 95 posto gubitaka kose u muškaraca). Smatra se genetskim poremećajem, naslijeđenim od strane oba roditelja. Okidač za ovu vrstu ćelavosti je dihidrotestosteron, ili DHT, nusprodukt testosterona. DHT je snažan spolni hormon, koji potiče rast dlaka na tijelu i licu. No, kod nekih ljudi, genetika uzrokuje da folikul kose postane osjetljiv na DHT, što uzrokuje stanjivanje vlasi u dodiru s hormonom. To skraćuje njihov vijek trajanja i sprječava ih da rastu pravilno.

Muška ćelavost može početi u bilo kojoj dobi. Gubitak kose obično rezultira opadanjem kose na čelu i stanjivanjem kose oko vrh glave.

Tretiranje kose

Tretmani s vrućim uljima ili peglanje kose, bojanje ili izbjeljivanje može uzrokovati upale (otekline) na folikulu dlake, što može dovesti do gubitka kose. Što češće odlazite na ove tretmane, veća je vjerojatnost za rano ispadanje kose. Slično tome, ako prečvrsto vežete kosu to može uzrokovati gubitak kose.

Nedostatak proteina u prehrani

Kosa je zapravo mrtvo tkivo. Kao i svaka druga tkiva, također je građena od proteina. Ako vaša prehrana nema adekvatnu količinu proteina, tijelo će željeti zadržati proteine stavljajući kosu u fazu odmora. To rezultira sporijim ciklusom rasta.

Stres

Fizički ili mentalni stres mogu dovesti do privremenog gubitka kose. Gubitak kose u ovom slučaju može se kategorizirati u dvije vrste:

Telogen effluvium

Traume kao što su kemoterapija, velike operacije, porod, trovanja i težak stres mogu dovesti do toga da korijen kose ulazi u prijevremenu fazu odmaranja, što dovodi do stanjivanja. Kosa prestaje rasti i leži uspavana, samo da bi ispala 2 ili 3 mjeseca kasnije. Stanje se obično se rješava u roku od nekoliko mjeseci, a na kraju kosa izraste. Također, ovo stanje, može biti uzrokovano viškom vitamina A u prehrani ili niskim razinama željeza u krvi.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimuni poremećaj, koji uključuje antitijela koja napadaju folikule kose. Kod ovog tipa gubitka kose, kosa obično pada u pramenovima. U većini slučajeva kosa može narasti, iako u rijetkim slučajevima, može doći do potpunog gubitka kose.

Liječenje raka

Neki tretmani raka će uzrokovati ispadanje kose.

Hormonska promjena

Ako štitnjača ne radi kako treba, kosa može ispasti. Ovaj gubitak kose obično može pomoći u liječenju bolesti štitnjače. Ponekad neravnoteža muškog ili ženskog hormona (androgena i estrogena) također može dovesti do gubitka kose.

Menopauza

Nakon menopauze, stanjivanje kose je izraženije zbog smanjenja razine estrogena i nakon 50. godine starosti više od 50% žena ima stanjenu kosu.

Rođenje djeteta

Majka može izgubiti veliku količinu kose za nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta, ali općenito kosa će ponovno narasti. U tom slučaju, kosa je zapravo deblja tijekom trudnoće zbog visoke razine određenih hormona (poput estrogena). Nakon što se dijete rodi, razina estrogena pada pa kosa može pojačano ispadati.

Bolest

Visoka temperatura, teška infekcija, gripa i druge teške bolesti mogu izazvati privremeni gubitak kose koji se ispravlja čim je bolest izliječena. Ćelavost se može pojaviti kao dio osnovne bolesti, kao što su lupus ili dijabetes. To je obično znak nadolazeće bolesti.

Lijekovi

Neki lijekovi na recept mogu dovesti do privremenog gubitka kose kod malog postotka ljudi. Lijekovi koji mogu uzrokovati gubitak kose uključuju antidepresive, antikoagulanse, lijekove za kontrolu kolesterola, kontracepcijske pilule, steroide, lijekove za liječenje artritisa, visoki krvni tlak ili za probleme sa srcem.

Infekcija skalpa

Gljivične infekcije, kao što su lišajevi mogu zahvatiti skalp, što dovodi do gubitka kose. Infekcija se lako liječi antifungalnim lijekovima. Nakon infekcije, kosa općenito izraste.

Okolišni čimbenici

Čimbenici kao što su izloženost plinovima, onečišćenjima i UV zrakama mogu uzrokovati da kosa postane krhka i na kraju ispadne.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije