Prvi put presađeno lice u SAD-u

Prvi put presađeno lice u SAD-u

Prvi put presađeno lice u SAD-u
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Institutu za dermatologiju i plastičnu kirurgiju Klinike Cleveland, u američkoj saveznoj državi Ohio, u utorak je na konferenciji za tisak predstavljena pacijentica Connie Culp, koja je u prosincu 2008. postala prvi primatelj presađenog lica u SAD-u, nakon što joj vlastito lice unakaženo hicem iz puške sačmarice 2004. godine.

Culp (46) je 2008. u intervjuu za lokalnu televiziju izjavila da je ustrijeljena u lice s udaljenosti od 2,5 metara, u pokušaju ubojstva-samoubojstva njezinog supruga.

Sačma joj je raznijela nos, obraze i gornju vilicu, ostavljajući samo oči, bradu i čelo. Bez nosa nije mogla mirisati. Disala je kroz trahealnu kanilu na vratu, a bez usana gotovo da nije mogla govoriti, navode u izvješćima američki mediji.

Godine 2005. Culp je došla u Kliniku Cleveland na tretman, no nakon 30 operacija, nisu joj obnovljene osnovne funkcije lica.

- Posljednji izlaz bila je transplantacija lica - kazala je dr. Maria Siemionow, glavni mirkokirurg u bolnici koja je vodila operaciju. Dodala je da su kirurzi, članovi etičkog odbora, psihijatri i psiholozi nakon susreta s Culp, odlučili da je ona pravi pacijent za taj zahvat.

Rekonstruirani su nos, donji kapci i gornja usna

U utorak je Connie Culp, majka dvoje djece iz Ohia, stala pred kamere i tihim glasom zahvalila medicinskom osoblju i umrloj davateljici, čiji su nos, gornja usna i obrazi sada njezini.

- Želim se zahvaliti obitelji davateljice, koja mi je omogućila ovaj Božićni poklon - rekla je novinarima.

U prosincu je Culp podvrgnuta 22-satnoj operaciji. Iako je bolnica objavila da je operacije izvedena, identitet pacijenta je ostao skriven sve do sada.

Tijekom operacije, tkivo s lica umrle davateljice oblikovano je kako bi se uklopilo na mjesto. Spojeno je više slojeva tkiva, kostiju, mišića, krvnih sudova, živaca, arterija i vena. Culp je dobila nos, donje kapke i gornju usnu, kako su joj liječnici nadomještali nedostajuće dijelove lica.

Culp još ne može pomicati mišiće lica da bi se nasmijala, ali se ipak našalila pred novinarima.

- Pa dobro, barem imam nos - kazala je.

Dva mjeseca nakon operacije, Culp je otpuštena i vratila se kući. Liječnici su rekli da je nakon operacije novo lice Connie Culp razvilo neke pokrete, te da će ih s vremenom biti sve više, zahvaljujući rastu novih živaca.

Dr. Semionov je naglasila da je Culp godinama živjela sa strahovitim, kroničnim bolovima, koji su sada znatno smanjeni. Ranije transplantacije lica izvedene u Europi i Aziji izazvale su proturječja. Kinez kojem je lice unakaženo u napadu medvjeda, umro je dvije godine nakon presađivanja lica, iz neobjašnjenih razloga.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti