Psorijaza povećava rizik od nastanka depresije

Psorijaza povećava rizik od nastanka depresije

Psorijaza povećava rizik od nastanka depresije
  • Objavljeno: Subota, 22.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da osobe, koje pate od psorijaze, imaju povećan rizik od nastanka depresije. Uobičajeni simptomi psorijaze su rane na području tjemena, laktova, koljena, donjeg dijela leđa, rukama i stopalima. Kako ublažiti simptome psorijaze i što ih sve pogoršava možete saznati ovdje.

Osobe, koje pate od psorijaze se boje osuđivanja od strane javnosti i zabrinuti su o tome kako će ih ljudi doživljavati u interakciji s njima, izjavio je voditelj istraživanja dr. Roger Ho.

Znanstvenici su proučavali zdravlje kod više od 12000 sudionika, od kojih je 3% patilo od psorijaze, a 8% njih je patilo od depresije. Među sudionicima, koji su patili od depresije, njih čak 16.5% je pokazivalo prve simptome depresije.

Znanstvenici ističu da sve osobe, koje pate od psorijaze, neovisno o stadiju psorijaze, imaju za čak 50% veći rizik od nastanka depresije, i to bez obzira na životne navike, kao što su prehrambene navike ili navike vježbanja.

S obzirom na to da je psorijaza kronična bolest, oboljeli nikada ne može biti siguran kada će se simptomi pogoršati. Psorijaza vrlo često uzrokuje anksioznost i drastične promjene raspoloženja jer može narušiti samopouzdanje i kvalitetu života.

Znanstvenici savjetuju svim osobama, koje pate od psorijaze, da potraže pomoć od strane stručnjaka ako osjećaju da psorijaza utječe na njihovo mentalno zdravlje. Depresija je bolest koja, ako se ne dijagnosticira i ne kontrolira, negativno utječe na zdravlje cjelokupnog organizma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti