Pušenje uzrokuje rak kože?

Pušenje uzrokuje rak kože?

Pušenje uzrokuje rak kože?
  • Objavljeno: Subota, 23.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osim pojave bora i opuštene kože, pušenje može povećati rizik od nastanka raka kože, tvrde engleski znansvenici sa Sveučilišta Nottingham.

Poznato je da pušenje oštećuje svaku stanicu vašeg tijela, povećava rizik od nastanka raznih bolesti i tipova raka, a naročito raka pluća i bolesti kardiovaskularnog sustava.

U svijetu veliki broj ljudi obolijeva od 2 različita tipa raka kože - rak bazalnih stanica i rak pločastih stanica. Iako su rijetko smrtonosni, sve češće se pojavljuju.

Prema prethodnim istraživanjima znanstvenici su ustanovili da pušenje ne uzrokuje nastanak raka bazalnih stanica. Međutim, pušenje povećava rizik od nastanka raka pločastih stanica za 52%.

Sadašnji pušači imaju veći rizik od bivših, ali znanstvenici nisu ustanovili koliko cigareta dnevno niti koliko godina pušenja povećava taj rizik.

Na sreću, rak se odmah počinje primjećivati na površini kože pa je u većini slučajeva omogućeno pravovremeno liječenje.

Ovaj rizik je sličan riziku tijekom izložavanja ultraljubičastom zračenju, najčešćem uzročnikom raka pločastih stanica. Međutim, iz razloga što su sva istraživanja provedena na principu promatranja, istinitost rezultata je upitna.

Ipak, pušači nisu izloženi najopasnijem obliku raka kože - melanoma. Čak su neka istraživanja ustanovila da pušači imaju manji rizik od nastanka melanoma, ali znanstvenici i dalje pronalaze konkretne dokaze, prenosi FoxNews.

Sve u svemu, potrebno je kožu štiti od svih štetnih faktora, bili pušač ili ne. Najveći rizik imaju osobe svijetle puti, s  velikim brojem madeža i oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju zabilježene slučajeve raka kože.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti