Razvijen prvi krvni test za rano otkrivanje melanoma!

Razvijen prvi krvni test za rano otkrivanje melanoma!

Razvijen prvi krvni test za rano otkrivanje melanoma!
  • Objavljeno: Petak, 20.07.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Australski znanstvenici su razvili prvi krvni test za otkrivanje melanoma u ranoj fazi.

Testiranje putem krvi olakšava otkrivanje raka kože prije nego što poprimi smrtonosni oblik. Liječnici su se do sada oslanjali na pregled kože i biopsiju kako bi otkrili melanom, no nedostatak ove vrste pregleda jest što se melanom može brzo proširiti.

Znanstvenici tvrde da krvni test može dati točnije rezultate od pregleda kože i tako spasiti brojne živote.

Test, koji su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Edith Cowan, otkriva melanom prepoznavanjem antitijela koje proizvodi organizam u borbi protiv rasta karcinoma.

U ispitivanju u kojemu je sudjelovalo dvjestotinjak ljudi, od kojih je pola imalo karcinom. Test se pokazao uspješnim u 81,5 % slučajeva.

Klinička ispitivanja testa trajati će 3 godine, čime bi trebali postići točnost testiranja na 90%. Znanstvenici se nadaju da bi ovakav oblik testiranja mogao biti odobren za korištenje u narednih 5 godina.

Iako su liječnički specijalisti dobro obučeni za prepoznavanje i otkrivanje melanoma, profesorica Mel Ziman kaže da bi ovaj test mogao ubrzati postavljanje dijagnoze: "U rutinskoj kliničkoj praksi ponekad je teško razlikovati melanom u ranoj fazi od madeža".

Otkrivanje melanoma u ranoj fazi, donosi 98 do 99 % mogućnosti preživljavanja, stoga je razvoj krvnog testa za otkrivanje melanoma veliko postignuće!

Saznajte sve o raku kože!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti