Razrokost može biti prepreka dječjoj igri

Razrokost može biti prepreka dječjoj igri

Razrokost može biti prepreka dječjoj igri
  • Objavljeno: Subota, 21.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca sa stanjem koje zovemo strabizam, kod koje oči ne gledaju ravno ili ne funkcioniraju zajedno, ne prate jedno drugo, imaju manju vjerojatnost da će ih vršnjaci pozvati na rođendane.

Švicarski znanstvenici digitalno su promijenili fotografije šestero djece i namjestili ih da na njima izgledaju kao da imaju strabizam. Nakon toga su pitali 118 djece, u dobi od 3 do 12 godina, da pogledaju izmijenjene fotografije, kao i slike djece s normalnim poravnanjem očiju koje su nepromijenjene te da odaberu koga bi htjeli pozvati na rođendan.

Djeci ispod 6 godina je bilo svejedno između fotografija djece sa strabizmom ili djece s normalnim poravnanjem očiju, dok je kod onih starijih bila manja vjerojatnost da će odabrati fotografije djece sa strabizmom, otkrio je dr. Daniel Mojon i kolege s Odsjeka za strabizmologiju i neuro-oftalmologiju u St. Gallenu u Švicarskoj.

U istraživanju je sudjelovalo 48 djece u dobi od 6 do 8 godina, a među tom grupom njih 18 nije odabralo nijedno dijete sa strabizmom, 17-ero ih je odabralo samo jednog, 11-ero  je to učinilo dva puta, dok je samo dvoje to učinilo tri puta.  

No zanimljivo je bilo u grupi od 31 djeteta u dobi od 4 do 6 godina, tamo samo jedno dijete nije odabralo dijete sa strabizmom, dok je 21 dijete odabralo dijete sa strabizmom jednom ili dvaput, a čak devetero njih je odabralo tri ili četiri puta .

„Naši rezultati pokazuju da učenici sa strabizmom imaju manje izglede da će biti prihvaćeni od strane svojih vršnjaka, tako da bi korektivne operacije strabizma trebalo obavljati prije dobi od 6 godina, kada mogu nastati negativne socijalne posljedice", zaključio je Mojon i kolege.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti