Scene pušenja u hit filmovima u opadanju

Scene pušenja u hit filmovima u opadanju

Scene pušenja u hit filmovima u opadanju
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Puno je manje pušenja u filmovima ovih dana.

Konzumacija duhana na filmu je doživjela svoj vrhunac u 2005. godini, a od tad je u opadanju,donosi nam najnovije istraživanje koje je uzimalo u obzir najpopularnije filmove između 1991. i 2009. godine.

Prošle godine više od polovice od 145 hit filmova nije imalo niti jednu scenu s pušenjem. To je rekord za posljednja dva desetljeća. Na filmovima za djecu ili tinejdžere, postotak je bio još viši - 61 posto. Međutim, 54 posto filmova ocijenjenih za gledateljstvo iznad 13 godina, imalo je scene s pušenjem.

„Istraživanje pokazuje da je Hollywood savršeno sposoban snimati filmove bez konzumiranja duhana, a ljudi ih i dalje dolaze gledati", rekao je voditelj istraživanja, Stan Glantz, upravitelj Centra za duhansku kontrolu i istraživanje na Kalifornijskom sveučilištu.

Glantz i kolege već godinama vrše pritisak na filmske studije da izrežu scene pušenja u filmovima za djecu i mladež. A napor se izgleda i isplatio, jer studiji su usvojili pravila o pušenju te su počeli stavljati i poruke protiv pušenja na DVD-e koji prikazuju konzumaciju.

Posebna briga timu su filmovi za gledateljstvo iznad 13 godina, jer se u njima dosta konzumira duhan, a mladi ih najviše vole gledati. Jer računica je jednostavna, što više konzumacije duhana vide, vjerojatnije je da će i sami pokupiti naviku, navode autori istraživanja.

„Postoji trend opadanja, što je dobro vidjeti, ali još nismo ni približno blizu cilju."

 Nakon godina opadanja, stopa pušenja za učenike srednjih škola je zastala u omjeru od 1 na 5 učenika.

Istraživači su za istraživanje evidentirali upotrebu duhana u najpopularnijim filmovima u zadnja dva desetljeća. Uključili su 50 hit filmova iz razdoblja 1991.-2001. te filmove rangirane u tjednih top 10 iz razdoblja 2002.- 2009. Zatim su brojali koliko puta je prikazana uporaba duhana.

Vrhunac je bio u 2005. godini , a iznosio je gotovo 4000, dok je prošle godine broj pao na 1.935.

„Želimo da specifične informacije budu oslonac roditeljima koji žele znati unaprijed da li je film pogodan za njihovu djecu", dodaju autori.

Neki kritičari, uključujući i Glantza, žele da se filmovi u kojima se prikazuje pušenje automatski označe za starije, pa će ih tako i zbog financijske situacije prisiliti da izbacuju takve scene.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti