Redovita, umjerena aerobna aktivnost može smanjiti napade astme

Redovita, umjerena aerobna aktivnost može smanjiti napade astme

Redovita, umjerena aerobna aktivnost može smanjiti napade astme
  • Objavljeno: Petak, 17.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vježbe umjerene snage, ako se izvode na redovnoj osnovi, mogu pomoći spriječiti ozbiljnost i vjerojatnost napada astme.

A to uključuje čak i napade koje je pokrenula sama tjelovježba, ističe prof. Stefano Del Giacco sa Sveučilišta u Cagliariu.

Vježbe koje su potvrđene kao učinkovite su umjerene aerobne aktivnosti kao što je trčanje ili rekreativni biciklizam. Profesor temelji svoje istraživanje na nogometašima iz nogometnog kluba koji je u talijanskoj „Serie A" (prva liga). Istraživači su proveli testove na članovima tima kroz tri različita puta tijekom sezone.

Krv igrača je analizirana kako bi se otkrili znakovi imunološke reakcije. Rezultati ispitivanja su pokazali kako je alergijska reakcija kod ispitanika bila niža nego prosječna procjena. Činilo se kako ovo dokazuje da redovita vježba može smanjiti rizik od alergija.

Istraživači vjeruju kako redovita, umjerena vježba vrši pozitivan utjecaj na imunološki sustav tako što smanjuje razinu određenih „imunoloških molekula" koje igraju bitnu ulogu kod bronhijalnih upala i napada astme.

Ljudi koji se ne bave sportom, a imaju iskustvo napada astme induciranu vježbom, trebali bi pažljivije i pravilnije odabirati svoje vježbe.

Prof. Del Giacco objašnjava, a Life mojo prenosi: „Ne morate se baviti intenzivnom aktivnošću da bi iskusili napad astme induciran vježbom, to je samo pitanje vremena. Potrebno je samo oko 5-8 minuta vježbanja da bi pokrenuli napad, a to je još veći razlog zašto morate odabrati pravi sport."

Naime, blage vježbe će uključivati ​​one vježbe koje uključuju eksploziju aktivnosti koja traje manje od pet minuta, a srednja razina vježbe opet uključuje timske sportove kao što su košarka i nogomet, zato jer oni duže traju, ali imaju razdoblja prekidanja aktivnosti. Te na kraju imamo naporne aktivnosti kao što su natjecateljski biciklizam, maraton i druge aktivnosti koje zahtjevaju izdržljivost, a one se opet ubrajaju u kategoriju vježbi visokog rizika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti