Rizici kod maloljetničke trudnoće

Rizici kod maloljetničke trudnoće

Rizici kod maloljetničke trudnoće
  • Objavljeno: Utorak, 13.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da djevojke koje zatrudne u dobi od 14 do 17 godina imaju veću vjerojatnost da rode dijete prije termina i da im se djeca rode s manjom porođajnom težinom.

Znanstvenici sa sveučilišta u irskom gradu Corku proučili su podatke o svim djevojkama u dobi od 14 do 29 godina koje su na sjeverozapadu engleske rodile u razdoblju od siječnja 2004. do prosinca 2006. godine.

Tako je u istraživanju sudjelovalo 3.636 djevojaka koje su u vrijeme rođenja djeteta imale između 14 i 17 godina, 7.506 djevojaka imalo je između 18 i 19 godina, a 42.211 imalo je između 20 i 29 godina.

Istraživači su otkrili da su djevojke koje su rodile u dobi od 14 do 17 godina imale veću vjerojatnost da rode prije termina no starije žene, a rizik je bio osobito velik kod djevojaka koje su u toj dobi rađale već drugi puta.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu BMC Pregnancy and Childbirth, a Ali Kashan, voditelj istraživanja, komentirao je: „Moguće je da je povećani rizik za loš ishod trudnoće povezan s biološkom nezrelosti."

„Moguće je i da je povećan rizik za loš ishod druge trudnoće u toj dobi povezan s brojnim otežavajućim čimbenicima kao što su lošiji socioekonomski status i lošija njega novorođenčadi", dodao je.

Prema istraživanju koje je nedavno u 33 zemlje proveo UNICEF, u Hrvatskoj zatrudni 18 na tisuću djevojaka u dobi od 15 do 19 godina, dok je primjerice u Sloveniji taj broj upola manji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti