Metadon pomaže?

Metadon pomaže?

Metadon pomaže?
  • Objavljeno: Utorak, 13.07.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Medical Journal pokazalo je da liječenje metadonom poboljšava preživljene ovisnika o opijatnim drogama i sprječava smrt zbog te ovisnosti.

Metadon je sintetski opijat koji ima sličan učinak kao i heroin i proizvodi se za medicinsku upotrebu.

Iako ovisnicima ne pruža isti osjećaj „zadovoljstva" kao i heroin, pomaže u sprječavanju simptoma apstinencije i upotrebljava se za smanjenje psihološke ovisnosti.

Znanstvenici sa sveučilišta u britanskim gradovima Bristolu, Cambridgeu i Edinburghu analizirali su način uzimanja droge više od 800 intravenskih ovisnika o drogama iz Edinburgha u razdoblju od 1980. do 2007. godine.
Otkrili su da su ovisnici koji su uzimali opijatni nadomjestak rjeđe koristili heroin i da je takav oblik liječenja svake godine smanjivao rizik za smrt za 13%.
No, ispostavilo se i da ovisnici koji su koristili metadon u prosjeku duže koriste i heroin.

Dr. Roy Robertson iz centra za javnozdravstvene znanosti pri Sveučilištu u Edinburghu, komentirao je: „Ovo istraživanje potvrđuje da metadon djeluje i da djeluje najbolje ako se daje koliko god je potrebno."

„Usprkos tome što neki povremeno nastavljaju uzimati heroin dok su na metadonu, ipak imaju značajnu korist za zdravlje", zaključio je na kraju.

Prema podatcima nedavno iznesenim u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u Hrvatskoj je tijekom 2009. godine liječen 6.251 opijatni ovisnik, a 90 osoba je zbog ovisnosti umrlo.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti