Rukovanje je važno za prvi dojam

Rukovanje je važno za prvi dojam

Rukovanje je važno za prvi dojam
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje je dokazalo staru tvrdnju koja upućuje da se prema načinu stiska tijekom prvog rukovanja može procijeniti karakter osobe.

U povijesti se rukovanje koristilo kao način da osobi pokažete da uz sebe nemate oružje. Danas se čvrst, siguran i prijateljski stisak preporuča u poslovnom i privatnom okruženju.

Znanstvenici su skenirali mozak kod 18 muškaraca i žena za vrijeme gledanja snimke ljudi koji su na poslovnom sastanku. Skeniranje je otkrilo pozitivne reakcije mozga kod volontera kada su vidjeli rukovanje koje je bilo čvrsto i sigurno.

Rukovanje nije samo način da pokažete naklonost, već i da spriječite bilo kakve negativne misli okoline. Socijalne interakcije često mogu biti negativne, a jedan stisak ruke će tu vjerojatnost svesti na minimum.

"Nije važan samo stisak, već i jačina stiska", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Sanda Dolcos te je dodala kako "stisak treba biti čvrst, siguran i prijateljski.

Znanstvenici također ističu da je tijekom rukovanja od velike važnost uspostavljanje očnog kontakta. Na taj način pokazujete da ste samouvjerena osoba što se izrazito cijeni, pogotovo u poslovnom okruženju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti