Šetanje produljuje život

Šetanje produljuje život

Šetanje produljuje život
  • Objavljeno: Srijeda, 28.01.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Critical Nutrition, samo 20 minuta hodanja dnevno može produljiti život, bez obzira na vašu dob i tjelesnu težinu.

Znanstvenici su analizirali podatke kod više od 334000 muškaraca i žena u njihovim četrdesetima i pedesetima. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući učestalost vježbanja i vrstu fizičke aktivnosti.

Provjerite zašto dan trebate započeti šetnjom!

Znanstvenici su uzeli u obzir faktore kao što su visina, težina i opseg struka. Nakon 12 godina su znanstvenici prikupili podatke o tome koliko sudionika je u međuvremenu umrlo.

Rezultati su pokazali da sudionici, koji svakodnevno vježbaju, imaju manji rizik od nastanka prijevremene smrti, u odnosu na sudionike koji su vježbali rijetko ili nikako.

Zapanjujuće je bilo da je tek 20 minuta svakodnevnog hodanja umjerenim intenzitetom sasvim dovoljno da se rizik od nastanka prijevremen smrti smanji za otprilike 20%.

Provjerite zašto je hodanje bolje od trčanja!

Ako niste naročito fizički aktivni, znanstvenici ističu da počnete uvoditi fizičku aktivnost u svoj stil života. Prije toga se posavjetujte s liječnikom koji će vam pomoći u određivanju plana vježbanja odgovarajućeg za vašu dob i zdravstveno stanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti