Sitni dijelovi mozga ponekad „drijemaju“

Sitni dijelovi mozga ponekad „drijemaju“

Sitni dijelovi mozga ponekad „drijemaju“
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gubljenje ključeva ili naočala može biti rezultat sitnih dijelova mozga koji „drijemaju" kako bi se napunili ili obnovili energijom.

Istraživači su zapravo otkrili kako mozak nije uvijek u potpunosti budan ili u snu, već da neki dijelovi jednostavno odu u stanje pripravnosti.

To se računa za osjećaj „polusna", koji uzrokuje zaboravnost i male pogreške, kao što je gubljenje ključeva, ili stavljanje mlijeka u ormarić, a u isto vrijeme pahuljica u hladnjak.

Tim sa Sveučilišta Wisconsin, izmjerio je električne valove u mozgu te otkrio kako neke živčane stanice kod umornog no u isto vrijeme budnog pojedinca nakratko mogu otići u stanje pripravnosti, prenosi Top News.

Prof. Chiara Cirelli, psihijatrica i autorica istraživanja iz Wisconsina, je objasnila: „Čak i prije nego što osjetite umor, postoje određeni znakovi u mozgu koji nam govore da bi trebali prestati raditi određene aktivnosti koje bi mogle zahtijevati pozornost."

„Posebne skupine neurona bi doslovno mogle zaspati, tako s negativnim posljedicama na vaše performanse."

Prof. Cirelli dodaje: „Svi znamo da kada smo pospani često i griješimo, naša pažnja nam odluta i naša budnost lagano opada."

„Vidjeli smo s EEG-om (elektroencefalografija) da čak i dok smo budni, možemo doživjeti kratka razdoblja 'mikro sna'."

Profesorica navodi kako misli da su razdoblja mikro spavanja najvjerojatniji uzrok zašto ljudi zaspu za upravljačem tijekom vožnje.

Međutim, najnovije istraživanje je otkrilo kako čak i prije te faze, mozak već pokazuje aktivnost koja je slična spavanju koja ih „oslabljuje".

Istraživači su u štakore koji imaju slobodno okruženje, umetnuli sonde u specifične skupine neurona u mozgu. Nakon što su štakore držali budnima kroz dulje razdoblje, sonde su pokazale područja „lokalnog sna" unatoč tome što su životinje izgledale budno i aktivno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti