Siva mrena - koji su uzroci, simptomi i načini liječenja?

Siva mrena - koji su uzroci, simptomi i načini liječenja?

Siva mrena - koji su uzroci, simptomi i načini liječenja?
  • Objavljeno: Srijeda, 04.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: promo

Kategorija: Zanimljivosti

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće prilikom koje se gubi oštrina vida. Kada se pacijentu otkrije siva mrena najbolji način liječenja je operativnim putem. Operacija sive mrene je postupak pri kojem se vadi prirodna leća i u oko ugrađuje nova, umjetna leća. Operacija sive mrene nužna je za očuvanje vida ako pacijent ima značajnih vidljivih smetnji.

Jeste li kandidat za operaciju sive mrene?

Većina pacijenata sa simptomima sive mrene jesu kandidati, ali ofalmolog će uzeti u obzir više faktora prilikom odluke da vam preporuči operaciju, primjerice dioptriju, vaše godine i opće zdravlje. Prije odluke o operaciji, savjetujemo da rezervirate termin za pregled i putem specijalističkih pretraga provjerite svoje oči.

Operacija sive mrene - kako izgleda i što očekivati?

Do sada, nažalost, nije pronađen pouzdan ili potpuno djelotvoran način prevencije sive mrene ili liječenja putem lijekova i terapija. Jedini način je kirurškim putem, odnosno, operacijom sive mrene. Ultrazvučna operacija sive mrene jedan je od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini.

Operacija se izvodi ultrazvučnom sondom koja se precizno uvodi u oko. Tijekom operacije konstantno se kontrolira očni tlak jer utječe na ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta. Ultrazvučnim valovima prirodno zamućena leća se omekša te se usisava u sondu. Na njeno mjesto se pažljivo postavka umjetna intraokularna leća što pacijentu pruža kristalno jasan vid. Dioptrijska vrijednost i tip IOL posebno se određuje za svakog pacijenta.

Danas se operacije sive mrene provode u suvremenim klinikama - ambulantnim putem. To znači da pacijent dolazi na zahvat i nakon toga može biti na kućnom liječenju. Zahvat je u potpunosti bezbolan, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje do 30 minuta.

Što nakon operacije sive mrene?

Oporavak je vrlo brzo i već kroz nekoliko dana od operacije pacijent može očekivati punu vidnu oštrinu. Ipak, pacijent bi trebao prvih 7 do 10 dana paziti na svoje oči te izbjegavati poslove u prašini, na vjetru ili dimu. Posebno paziti na udarce ili oštećenja oka, te ne preporučamo sportske aktivnosti u tom periodu. Liječnik će vam prepisati i antibiotske kapi za oči koje se trebaju koristiti u periodu nakon operacije.

Određene poliklinike, poput Optical Express-a iz Zagreba, nude postoperativnu skrb u trajanju do 12 mjeseci, kao i detaljne kontrole stručnjaka oftalmologa. Posebnu brigu vodite o svojim očima te barem jednom godišnje napravite pregled i savjetovanje sa liječnikom.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti